A botanikus kertek szerepéről tartottak konferenciát a Soproni Egyetemen

Szeptember végén a centenáriumi ünnepi eseménysorozat részeként tartottak szakmai találkozót Sopronban, ami során a botanikus kertek XXI. századi szerepéről tanácskoztak szakemberek, akik saját szakterületük szemszögéből tartottak színvonalas, minden részletre kiterjedő prezentációkat.

A botanikus kertek szerepéről tartottak konferenciát a Soproni Egyetemen

A Benedek Elek Pedagógiai Kar Brunszvik termében megtartott konferenciát dr. Heil Bálint, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja köszöntötte, aki a botanikus kertek városi funkciójával kapcsolatos gondolatait is megosztotta. Kulcsárné Roth Matthaea, Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatója köszöntőjében személyes emlékekről, egyetemista éveiről szólt.

A konferencia fővédnöke, dr. Áder János korábbi köztársasági elnök, aki videóüzenetben szólt a szakmai tanácskozás résztvevőihez. "Sopronban a tudományos küldetéshez hozzátartozott a nemes cél, amit Fehér Dániel botanikus, mikrobiológus, erdőmérnök, a Soproni Egyetem egykori legendás tanára, a Botanikus Kert létrehozója így fogalmazott meg: célunk a magyar erdőkben őshonos és azokra jellemző növényeket minél nagyobb számban és fajgazdagságban megtelepíteni. Sopronban a Botanikus Kertnek a legnehezebb időkben is erőlelátó, okos gazdái voltak" – fogalmazott üzenetében Áder János.

A konferencia témái között szerepelt a selmeci botanikus kertek 110 éves története, az egyetem törekvései és eredményei a karbonsemlegesség felé vezető úton, az aborétumok és a dendrológiai háttérdokumentáció fontossága, továbbá a gyűjteményes kertek szerepe a fenntartható vízgazdálkodásban. A program második felében sok minden más mellett előtérbe került, a környezetpedagógiai nevelés illetve a kertek sokrétű szerepe a humánökológia témaköre is.