Keresési találatok erre a cimkére: erdőtűz

Erdőtűz tombol Görögországban - Halálos áldozatok

A tengerparti Xilokasztro város közelében, Athéntól mintegy 120 kilométerre nyugatra fekvő hegyvidéki területen vasárnap felcsapó és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángok visszaszorítására több száz tűzoltót vezényeltek a helyszínre, és kilenc repülőgépet vetettek be - írta az MTI.

Tovább >>>

Két vármegyében megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Korábban az egész országot érintő kánikula miatt a hatóságok Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Azonban 2024. szeptember 11-től Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyékben visszavonják a tűzgyújtási tilalmat. A többi vármegyében és Budapesten továbbra is tűzveszélyes időszak van érvényben.

Tovább >>>

Fenyőerdőre is átterjedt a tűz

Alacsony aljnövényzet, vegetáció, illetve bozótos kapott lángra mintegy száz hektáron csütörtök délben Csönge külterületén - hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Tovább >>>

42 magyarországnyi erdő égett le egy év alatt

A klímaváltozás miatt kétszer-háromszor gyakoribbak lesznek az erdőtüzek. Az utóbbi egy évben Kanada, Görögország és Brazília erdőtüzei egyértelműen a globális felmelegedés számlájára írhatóak - állapították meg a State of Wildfires jelentés készítői. Tavaly 3,9 millió négyzetkilométer égett le világszerte, ez Magyarország területének 42-szerese.

Tovább >>>

Emberi felelőltlenség okozta a méhlegelő-erdő vesztét

Alig pár évig növekedhetett a Gyulaj Zrt. területén az a méhlegelő-erdő, mely a napokban vélhetőleg egy eldobott, égő cigarettacsikk miatt teljesen leégett.

Tovább >>>

Visszatért az erdőtűz megfékezésében közreműködő tűzoltócsapat Macedóniából

Visszatért Magyarországra az Észak-Macedón erdőtüzek oltásában közreműködő tűzoltócsapat vasárnap este - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Tovább >>>

Harmadik napja oltják az erdőtüzet a magyar tűzoltók Észak-Macedóniában

1200 méter magas hegységbe érkezett a 46 emberből és 13 járműből álló magyar tűzoltócsapat. A magyar tűzoltók a lángoltás mellett főképp az erdőben egy védelmi sáv kialakítását végzik. Láncfűrészekkel és kéziszerszámokkal egy sávban kivágják a fákat, hogy a tűz ne tudjon átterjedni Breznica házaira és tanyáira.

Tovább >>>

FAO: nő az erdőtüzek száma, terjednek a kártevők

A FAO friss kiadványa szerint az éghajlatváltozás növeli a világ erdeinek érzékenységét az olyan stresszhatásokkal szemben, mint az erdőtüzek és a kártevők. A publikációban felhívják a figyelmet az innováció fontosságára, mely segítségével hatékonyabban lehetne fenntartható erdőgazdálkodást végezni.

Tovább >>>

Három vármegyében is visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

Az ország keleti részén lehullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2024. április 25-től három vármegyében is visszavonja a tűzgyújtási tilalmat. Bács-Kiskun vármegyében azonban továbbra is érvényben marad a tilalom.

Tovább >>>

Ismét pusztítanak az erdőtüzek Görögországban

Öt eső nélküli hét után a hétvégén számos erdőtűz alakult ki Görögországban; csak szombaton 72 mezőgazdasági területen kialakult tűzesetet jelentettek, többnyire Krétán és az ország középső részén.

Tovább >>>

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe Hajdú-Bihar vármegyében

A fokozott tűzkockázat miatt 2024. március 31-től tűzgyújtási tilalom lép életbe Hajdú-Bihar vármegye teljes területén. Az intézkedést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendelte el a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatára.

Tovább >>>

Műholdak segítségével az erdőtüzek és az illegális fakitermelés megelőzéséért

Az Európai Bizottság olyan erdőmegfigyelő rendszer kiépítésére tett javaslatot, amely műholdak segítségével követhetné nyomon az olyan kockázati tényezőket, mint az éghajlatváltozás okozta erdőtüzek vagy az illegális fakitermelés.

Tovább >>>

Hazánkban is egyre gyakrabban lehetnek erdőtüzek

A száraz növényzet és talaj, valamint a forró, csapadékmentes és szeles időjárási helyzet is kedvez az egyre gyakoribb vegetációtüzeknek, amelyek idén is megmutatták pusztító erejüket világszerte: a görögországi katasztrófában közel harmincan, Hawaii-on százan haltak meg, Kanadában pedig az erdőállomány 5%-a, azaz két magyarországnyi méretű erdőterület égett le, ami a legnagyobb a modern mérések kezdete óta. Ma még döntően emberi figyelmetlenség és gyújtogatás okozza a tüzek 99%-át hazánkban, azonban a jövőben a klímaváltozás is „besegíthet”. 

Tovább >>>

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el több vármegyében

Az elmúlt napokra jellemző tartós kánikula és csapadékmentés időjárás miatt 2023. augusztus 24-től Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben életbe lép a tűzgyújtási tilalom.

Tovább >>>

Küzdenek az erődtűzzel a Kanári-szigeteken, védik a nemzeti parkot

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén negyedik napja küzdenek az erdőtűzzel, amely veszélyezteti a La Caldera de Taburient nemzeti parkot - közölték a helyi hatóságok.

Tovább >>>

1. / 5. oldal > >>