Keresési találatok erre a cimkére: erdészet

A fiatalok nyitottak a természetvédelemre és a tudatos erdőgazdálkodásra

A Soproni Egyetem továbbra is az ország egyik legvonzóbb, vidéki felsőoktatási intézménye. Népszerűségét bizonyítja, hogy még a tavalyi rekord felvételi eredményt is túlszárnyalta az intézmény. A 2024 szeptemberében induló tanévre 1233-an nyertek felvételt.

Tovább >>>

Nagy István: Magyarország elkötelezett az erdei ökoszisztémák megőrzésében

Magyarország elkötelezett az érzékeny erdei ökoszisztémák megőrzésében és hosszú távú fenntartásában – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO Erdészeti Bizottságának (COFO) 27. ülésszakán Rómában, hétfőn.

Tovább >>>

FAO: nő az erdőtüzek száma, terjednek a kártevők

A FAO friss kiadványa szerint az éghajlatváltozás növeli a világ erdeinek érzékenységét az olyan stresszhatásokkal szemben, mint az erdőtüzek és a kártevők. A publikációban felhívják a figyelmet az innováció fontosságára, mely segítségével hatékonyabban lehetne fenntartható erdőgazdálkodást végezni.

Tovább >>>

Az EKÁER működtetése jelentős adminisztrációt igényel, de be kell tartani a szabályokat

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) nem újkeletű intézmény, minden bizonnyal az erdőgazdálkodók széles körében ismert, azonban hasznos lehet az erre vonatkozó ismeretek felfrissítése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összefoglalója.

Tovább >>>

Megjelent „az erdőpotenciált veszélyeztető biotikus és abiotikus károk megelőzése” című felhívás

A Nemzeti Irányító Hatóság 2024. július 11-én közzétette a 2023-2027 közötti támogatási időszakra vonatkozó erdészeti kiírások közül a KAP-RD41-1-24 kódszámú, „Az erdőpotenciált veszélyeztető biotikus és abiotikus károk megelőzése” című pályázati felhívást.

Tovább >>>

Elérhető az erdőtörvény és rendeleteinek egybeszerkesztett szövege

2024. július 1-jei hatállyal módosult az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (Evt.), annak végrehajtási rendelete, valamint az egyes erdészeti hatósági eljárások, bejelentések, hatósági nyilvántartások eljárási szabályairól szóló kormányrendelet.

Tovább >>>

4 milliárd forint keretösszeggel jelent meg pályázati felhívás

Csaknem 4 milliárd forint keretösszeggel megjelent a Fiatal erdők állománynevelésének támogatása elnevezésű pályázati felhívás a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretei között - jelentette be Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

Tovább >>>

A jövő erdészeti szakembereit segíti a STIHL és a Soproni Egyetem partnersége

Az Andreas STIHL Kereskedelmi Kft. és a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara között régóta zajló közös munka eredményeként együttműködési megállapodás került aláírására, amelyet az Andreas STIHL Kereskedelmi Kft. ügyvezetője Bakon Gábor, az egyetem részéről Prof. Dr. Alpár Tibor, az innovációért és vállalati kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, továbbá Dr. Heil Bálint dékán látott el kézjegyével.

Tovább >>>

Nagykanizsai erdész jutott be az országos döntőbe

Az Erdészeti Egyesület Nagykanizsai Helyi Csoportja 2024. május 14-én a Nagykanizsai Erdészet területén, Obornakon tartotta az idei év „Év erdésze verseny” helyi elődöntőjét. A versenyen a ZALAERDŐ Zrt. öt erdészetének 4-4 fő erdésztechnikusa mérettette meg magát.

Tovább >>>

Megkezdődött a faápolási szezon - Megnéztük, mit ajánl a STIHL (VIDEÓ)

Folynak a faápolási munkák hazánk zöldterületein, így megkérdeztük a STIHL szakemberét, hogy mely eszközöket ajánlja erre a területre. 

Tovább >>>

A mellékletek listájával bővült „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása” című felhívás

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága tájékoztatta a támogatást igénylőket, hogy a 2024. március 20. napján megjelent „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása” című (KAP-RD41-2-24 kódszámú) pályázati felhívás kiegészült a kötelezően csatolandó mellékletek listájával, melyet annak 13. pontja tartalmaz.

Tovább >>>

Gyérítési harvester beszerzésére írt ki pályázatot a Zalaerdő

A Zalaerdő Zrt. nyílt, egyfordulós pályázatot hirdet törzskiválasztó gyérítési harvester beszerzésére. 

Tovább >>>

Erdészek adták vérüket

Az EGERERDŐ Zrt. egri központja adott otthont a február végi erdészeti véradónapnak, ahol ismét zöld ruhás szakemberek nyújtottak segítséget egy nemes cél érdekében. Az erdészeti társaságnál a véradás szervezése már év elején elkezdődött, hiszen nagyon fontos, hogy az erdészeti véradásra még a kullancsszezon előtt kerüljön sor.

Tovább >>>

Több mint 33 ezer köbméter tűzifát szállított le a Nyírerdő

Véget ért a Belügyminisztérium által meghirdetett szociális tűzifaprogram Északkelet-Magyarországon. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében 196 önkormányzat összesen több mint 33.000 köbméter tüzelőt igényelt a NYÍRERDŐ Zrt.-től.

Tovább >>>

Teljessé vált az erdészeti tájcsoportokat bemutató könyvsorozat

A Magyarország erdészeti tájait bemutató kiadvány V. és VI., a Nyugat-Dunántúl és a Dél-Dunántúl erdészeti tájcsoportokat bemutató köteteinek megjelenésével immár teljessé vált az a hatkötetes könyvsorozat, aminek a következő évtizedekben biztosan ott van a helye minden erdész szakember könyvespolcán.

Tovább >>>

1. / 35. oldal > >>