A jövő erdészeti szakembereit segíti a STIHL és a Soproni Egyetem partnersége

Az Andreas STIHL Kereskedelmi Kft. és a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara között régóta zajló közös munka eredményeként együttműködési megállapodás került aláírására, amelyet az Andreas STIHL Kereskedelmi Kft. ügyvezetője Bakon Gábor, az egyetem részéről Prof. Dr. Alpár Tibor, az innovációért és vállalati kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, továbbá Dr. Heil Bálint dékán látott el kézjegyével.

A jövő erdészeti szakembereit segíti a STIHL és a Soproni Egyetem partnersége

Az Andreas STIHL AG & Co. KG. cég vezető helyet foglal el a világ motorfűrész gyártói sorában. 1927-ben kezdtek motorfűrészeket gyártani, Magyarországon a STIHL motorfűrészek az 1950-es évek közepén jelentek meg, az anyacég 1991-től rendelkezik folyamatos magyarországi képviselettel. A STIHL cég termékeivel, a láncfűrészek kategóriájában ma idehaza piacvezető. Az együttműködési megállapodás aláírásakor a cég ügyvezetője Bakon Gábor elmondta: A magyarországi képviselet a Soproni Egyetem mellet régi együttműködő partnere az összes középszintű oktatási intézménynek is, ahonnan indulva a fiatalok később, tanulmányaikat követően szakemberekké válnak. Nagy öröm számukra, hogy az együttműködést most a legfelsőbb tanulmányi szintre is kiterjesztjük. – tette hozzá az ügyvezető.

A magyar képviselet gyakorlatilag a megalakulása óta munkakapcsolatot ápol a Soproni Egyetemmel. Az Erdőmérnöki Kar, Erdő- és Természeti Erőforrás Gazdálkodási Intézetének munkatársai szakmai munkájához a STIHL cég gépekkel, oktatási segédanyagokkal, védőruházattal járul hozzá.

A Soproni Egyetem képviseletében Prof. Dr. Alpár Tibor rektorhelyettes kiemelte: a szerződés sokféle együttműködési területet foglal magában, amelyek mindkét fél számára nagyon fontosak, legyen az a napi működés vagy éppen a kutatás és a szolgáltatás témaköre vagy éppen egymás tevékenységének népszerűsítése.

Fotó: Soproni Egyetem

A szerződés aláírását követően, az Erdőmérnöki Kar dékánja, Dr. Heil Bálint üdvözölte a szerződés létrejöttét, kiemelve, hogy a megállapodás egy olyan céggel köttetett meg, amely nyitott a folyamatos fejlődésre, fontosnak tartja az innovatív megoldások továbbfejlesztését, ezzel részt vesz egy olyan küldetésben, amely az egyetem számára is kiemelten fontos, ez pedig a jövő építése. Az együttműködési megállapodással a közös kezdeményezések sora bővülhet a vállalat és a Soproni Egyetem között.  – tette hozzá a dékán.

A STIHL cégnél folyó fejlesztési termékfejlesztési munka folyamatos, mai termékeik világszínvonalúak. A motorfűrészeket és az e területen megjelent innovációkat is bemutatja az a digitális könyv, melyet a Soproni Egyetem szerzőpárosa Prof. Dr. Horváth Béla és Dr. Major Tamás jegyez, és amely az eseményen is bemutatásra kerül. Az újonnan elérhető kiadvány a Szaktudás Kiadó gondozásában jelent meg meg.

A digitális formában elérhető összefoglaló anyag véglegesítése, a STIHL szakembereinek ( Taba Zsolt és Bodor László) szakmai segítségével valósult meg.

Az együttműködési megállapodás aláírását és a könyvismertetőt követően a Soproni Egyetem fakitermelő csapatának rövid bemutatóját is megtekinthették a résztvevők.