A legtöbb vadkárt medve okozta Kovászna megyében

Tavaly több mint kétszáz, főként medvék okozta vadkárt jegyeztek az erdélyi Kovászna megyében – osztotta meg a sajtó képviselőivel a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

A legtöbb vadkárt medve okozta Kovászna megyében

A Székelyhon.ro lap Gheorghe Neagu beszédéből kiemelte, hogy Háromszéken szarvasmarhák, juhok, kecskék és sertések estek áldozatul a zömében medve- és farkastámadásoknak. A legtöbb vadkárt Zágonbárkányból, Bodzafordulóról, Nagybaconból, továbbá Barót és Előpatak-Illyefalva környékéről jelentették, csupán Kökös és Nagypatak településeken nem regisztráltak támadásokat.

Hozzátette: Európa országai közül Romániában található a legtöbb medve, és a becslések szerint ezek közül mintegy kétezer a Kovászna megyei erdőkben él.

A környezetvédelmi ügynökség igazgatója a polgármesterekkel és a vadásztársaságok képviselőivel a vadkárok megtérítésére vonatkozó 2023/3-as kormányhatározat részleteit ismertette a Kovászna megyei prefektúra épületében. Dimény György, a berecki magánerdészet vezetője a Székelyhon.ro lapnak elmondta: a 2007/1679-es törvényhez viszonyítva az új szabályozás számos módosítást, kiegészítést tartalmaz.

A legfontosabbnak az újdonságok közül az ember elleni medvetámadások, illetve a vadak által okozott balesetekben károsult gépjárművek után igényelhető kártérítéseket tartom 

– hangsúlyozta. 

Hozzátette, a kárfelmérés és a kártérítés igénylése is módosult. 

Kicsit bonyolultabb a »papírozás«, emellett kétféle bizottság végzi el a kár mértékének megállapítását: a védett állomány, mint a medve, farkas és hiúz okozta károkat a környezetvédelmi hivatal, a többi vad okozta károk esetében az erdészeti felügyelőség állapítja meg

– sorolta.