A  Roth-féle szálalótömbben végeztek fakitermelés jelölést

A szakmai körökben közismert Roth-féle szálalótömbben – azon belül is a Sopron 182/B erdőrészletben – közösen végeztek fakitermelés jelölést a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és a Soproni Egyetem Erdőműveléstani Tanszék munkatársai. A szakmai munkába a nyári gyakorlatot a Soproni Erdészetnél töltő erdőmérnök hallgatók is részt vettek.

 A  Roth-féle szálalótömbben végeztek fakitermelés jelölést

Az erdőterület a mai Magyarország területén többé-kevésbé megszakítás nélkül működő szálalási tartamkísérlet, melyet közel 90 éve dr. Roth Gyula professzor indított és a mai napig aktív kísérleti terület. A közel húsz hektáros erdőrészlet (Sopron 182/B) jelenleg egy 70 hektáros örökerdő tömb része, több más kísérleti területtel együtt. Hazánk legrégebben működő szálalási kísérleti területén napjainkban már megfigyelhető és mérhető az un. örökerdőre jellemző változatos faállomány-szerkezet.

A tartamkísérlet során számos hasznos szakmai információt nyerhetnek a kutatók és az erdőgazdálkodók a szubmontán bükkösökben végezhető, jelen esetben szálalással biztosított örökerdő-gazdálkodásról. A kísérleti területnek a Soproni Egyetem hallgatói is rendszeres vendégei, de népszerű a gyakorló erdészeti szakemberek körében is.