Az aszályban megrogytak a civilek által telepített békéscsabai erdők

Szakértők segítségével már 30 hektár erdőt és több mint 1600 városi fát telepített és ültetett 60 ezer fa Békéscsabán civil összefogás. A 2022-es aszályos év azonban sok kárt tett ezekben, ami még fontosabbá tette a makkgyűjtési szezont. A közösség beszámolója es felhívása következik.

Az aszályban megrogytak a civilek által telepített békéscsabai erdők

Indul az őszi szezon. Makkgyűjtéssel.

Rendkívüli évünk volt eddig: a 2022-es évhez hasonlót a ma élők még nem tapasztaltak. A téli és tavaszi aszályra behúztuk a nyárit is, hőhullámok sorozatával együtt. A védtelen természet kétvállra feküdt. De ezt mind jól tudjátok. Együtt éltük át.
Rendületlenül locsoltuk, ápoltuk a fiatal városi fákat, sok százat meg  sikerült menteni, de vannak komoly veszteségeink is. A legnagyobb vesztesek a tavaly ősszel makkról vetett erdők - szerte itt a Viharsarokban. A 2019-ben és 2020-ban vetett erdeink is megrogytak idén, pár ezer csemetét pótolnunk kell azokban is, de a 2021-es vetésű Ancsin 3 makkjainak nagyobbik része ki sem tudott kelni. Itt több százezres pusztulás volt. Pótolni fogjuk.
A dűlőink (több kilométer hosszon ültettünk sok száz fát) hasonlóképp jártak. Amíg nincs a tájban, a talajban elegendő víz, ilyen száraz évek után fel kell gyűrni az ingujjat és újra kezdeni, amit újra lehet. 
 

Ez a valóság. Szembe jön a klímaváltozás, a tempója óriási, a feladataink sokszorozódnak.

De ígéretet tettünk. Eszünkbe sem jut feladni.

30 hektár erdőt kezelünk és rengeteg városi, dűlőmenti élőhelyet. Ezeket mind-mind gyarapítani és védeni fogjuk. Amilyen tempóban csak képesek vagyunk rá. Együtt veletek, mint eddig.

Ha beszállnál a makkgyűjtésbe: megkaptuk az engedélyt a város bizonyos területeire. Az engedélyeket személyesen lehet csak átvenni, kérjük, aszerint gyűjtsetek. Sok "profi" van már itt a csapatban, mindenkinek segítünk, aki most kezdi, hogy melyik a jó makk, melyiket nem érdemes felszedni. Az engedélyeket a Zöld Kosárban (Mednyánszky u.4-6) adjuk át és a makkokat is ott gyűjtjük.

Kis magokból hordjuk össze a jövőt. Most ez a feladat. Együtt menni fog. Köszi, csabaiak