Az elsőt imádtuk, itt az újabb folytatás - Kispöfögők a főváros vadregényes erdeiben

Bendegúz és Bandi, a két híres Mk45-ös dízelmozdony, Pajti, a motoros hajtány, Oszi, a kék nosztalgia motorkocsi, Panni, a gőzös, Cimbi, a C50-es és Piroska, az Mk49-es mozdony izgalmas kalandokba keverednek. A „Bendegúz és a Gyermekvasút” című mesekönyv szereplői részt vesznek időutazáson és nyomoznak dínó tojás után, közben pedig állandón viccelődnek egymással.
Az elsőt imádtuk, itt az újabb folytatás - Kispöfögők a főváros vadregényes erdeiben
A valóságban is szolgálatot teljesítő mozdonyok főszereplésével egy különleges világ elevenedik meg a Kispöfögők mesekönyv-sorozatának harmadik kötetében, ahol a Budai-hegység erdei állataival, növényeivel, sőt még történelmével is játékos formában ismerkedhet meg a 4-8 éves korosztály. A sorozat nem titkolt célja, hogy a mesék elolvasása után a család együtt kiránduljon a kisvasutak nyomvonalai mellett található csodálatos hazai tájakon.

Bendegúz szórakoztat és játszva tanít

A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútjának dízelmozdonya, Bendegúz és mozdonybarátai különleges és humoros eseményekbe keverednek, a történetek közben pedig megismerhetjük a környék növény- és állatvilágát, közelmúltbeli és évszázados történetét. A kötetet az előzékoldalakon a gyermekek számára is jól érthető, látványos nyomvonaltérkép és további érdekességeket bemutató „minilexikon” is kiegészíti. Bendegúz és a Gyermekvasút - címlap A könyvet vasútszakmai szempontból a MÁV Zrt., az élővilágot bemutató részek kapcsán pedig a Pilisi Parkerdő Zrt. támogatta, így a kötetben megjelenő információk szakértői egyeztetés után váltak a tartalom részévé.

A sorozat szellemisége – élménypedagógiai program

A „Kispöfögők” mesekönyv-sorozat az erdei vasutak különleges világán keresztül jeleníti meg Magyarország sokszor rejtett, kevésbé ismert csodáit. A sorozat tudatosan vállalja fel a természeti szemléletformálást, az ismeretterjesztést és a hazai természeti, turisztikai, kulturális értékek bemutatását. A mesekönyvek holisztikus szemléletével, a műveltségterületek párhuzamos koncentráció útján történő feldolgozásával a kooperatív tanítás-tanulást, vagy éppen a projektmódszert is támogatni tudja. Piroska és Mátyás király vadaskertje A mesekönyvekre egyedi élménypedagógiai program épül, amely segítségével az óvodások és az alsó tagozatos általános iskolások számára a kiadó speciális foglalkozásokon, tanórákon mutatja be hazánk növény- és állatvilágát.

Útikalauz gyermekeknek

A sorozat kötetei egy-egy régió gyermek-útikönyveiként is használhatók, amelyek könnyen megbújhatnak a kicsik hátizsákjaiban. Magyarország csodálatos tájai, természeti értékei vagy éppen épített öröksége – a szerethető kisvasúti világon keresztül – felkelthetik a kisgyermekek érdeklődését, akik így jelentősen befolyásolhatják a család kirándulási, üdülési célpontjait. A kiadó azt reméli, hogy mindez támogathatja hazánk jobb megismerését. Bendegúz és az alagút

Kiterjesztett meseélmény

A kiadó fontosnak tartja, hogy a gyermekek újra és újra át tudják élni a mesekönyv történeteit, sőt annak örülne, ha továbbgondolnák a meséket. Az igazán különleges meseélményt a kicsik természetesen a kisvasutak helyszínein élhetik át leginkább, a valóságban is találkozva a mese szereplőivel, fontos részleteivel. Ezért a kiadó arra buzdítja a szülőket, pedagógusokat, hogy adjanak lehetőséget a gyermekeknek a helyszínen átélni, továbbgondolni a meséket. Panni gőzös és vagány a fakopánycs A kiterjesztett meseélmény megtapasztalásához komplett és fontos segítség lehet a www.kispofogok weboldalon az ’Érdekességek’ menüpont alatt található sok-sok további információ, amellyel kibővíthetők, újjávarázsolhatók, továbbgondolhatók az alapmesék. Az itt található kiegészítő ismertetőkből a felnőttek akár előre is felkészülhetnek, hogy az utazás során újabb és újabb különlegességeket mesélhessenek, illetve megválaszolhassák a sok-sok felmerülő gyermeki kérdést.

A szerzők

Az olvasmányos, izgalmas, nyelvhasználatában nem mindent leegyszerűsítő, mégis a korosztály számára jól befogadható történeteket tartalmazó mesekönyvek írója Csohány Domitilla. Az egyedi és nagyon szerethető karaktereket, valamint a csodálatos színharmóniában pompázó képeket Győri Zsolt alkotta meg. A kiadvány illusztrátora álmodta meg a tipográfiát és a könyv arculatát is. Győri Zsolt és Csohány Domitilla

A mesekönyv főbb adatai:

Írta: Csohány Domitilla Illusztrálta: Győri Zsolt Cím: Bendegúz és a Gyermekvasút Kiadó: Beszédírók Kft. Borító, kötés: Keménytáblás, cérnafűzött Oldalak száma: 48 – Minden oldalon színes illusztrációval Nyomda: Dürer Nyomda Kft. ISBN: ISBN 978-615-00-6354-6 Kiadás éve: 2019 A mesekönyv-sorozat további kötete: - Miki és a lillafüredi kisvasút - Rezét gőzös és a gemenci kisvasút (Beszédírók Kft.)