Az illegális fakitermelés a kongói esőerdő vesztét okozza

A Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) keleti részén található Goma régió ad otthont a Virunga Nemzeti Parknak, amely a biodiverzitás és a természeti erőforrások egyik megmaradt gócpontja a világon. A parkban élő őshonos fákat azonban folyamatos veszély fenyegeti az illegális fakitermelés és faszén-kereskedelem miatt – hívja fel a figyelmet a The Standard.

Az illegális fakitermelés a kongói esőerdő vesztét okozza

A KDK keleti része a világ egyik leggazdagabb területe az olyan ásványok tekintetében, mint az arany, a koltán, a kobalt és a trópusi fa. A kongói esőerdő a világ második legnagyobb esőerdeje: kimerülése súlyos ökológiai következményekkel járna nemcsak Afrikára, hanem az egész világra nézve.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a korrupció, a rossz kormányzás, a milíciával való összejátszás, a közösségek bevételi szükséglete és a keményfatermékek iránti nagy kereslet felelősek az esőerdők kimerüléséért.

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya és a Szervezett Bűnözés Elleni Globális Kezdeményezés (GI-TOC) által tavaly decemberben közzétett adatok azt mutatják, hogy az erdőirtás megduplázódott az elmúlt évtizedben. 

Eszerint 2010 és 2020 között egymillió hektárnyi erdőt veszítettek el.

Kína és Brazília után ez a harmadik legsúlyosabb erdőirtás a világon.

A fa- és faszén tiltott kereskedelme fokozza az erdőirtást a régióban. Az illegális kereskedelem – a GI-TOC becslése szerint – 90 százaléka a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fakitermeléssel és faszéntermeléssel jár természetvédelmi területeken. Az üzemeltetők hamisított tanúsítványokat használnak, és elkerülik az adófizetést.