Bozsó Zoltánék csak megszorongatni tudták a győztes gemenci fakitermelő csapatot (+KÉPEK)

2023-ban 10. alkalommal rendezték meg a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság dél-alföldi regionális versenyét. Ásotthalmon ezúttal 12 csapat ragadott fejszét és motorfűrészt. Az április 22-i, jubileumi alkalom kifejezetten éles versenyt hozott, a dobogósok között mindössze apróbb hibák döntöttek, és nagy volt a harc a legjobb ötbe kerülésért is. Idén ugyanis hat regionális versenyről öt-öt gárda juthat be a szeptemberi országos döntőbe.

Bozsó Zoltánék csak megszorongatni tudták a győztes gemenci fakitermelő csapatot (+KÉPEK)
Támogatott tartalom

VIDEÓ HAMAROSAN!

Teljes képgaléria a dél-alföldi versenyről >>>

Emlékszem, hogy 2010-ben egy októberi napon szerveztük meg az első regionális versenyünket itt, Ásotthalmon. Akkor két helyszín volt, és ezekről jutottak tovább a versenyzők

– emlékezett vissza a megnyitón Marozsán Zoltán, a rendezvény egyik szervezője, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola oktatója. Az intézmény igazgatója, Andrésiné Ambrus Ildikó hozzátette: bár a dél-alföldi megmérettetésnek az utóbbi időkben két helyszíne volt, és éveken keresztül Gyula, valamint Ásotthalom váltotta egymást, a tervek szerint a jövőben már állandóra a bedősök otthonába költözik a régiós verseny.

12 csapat, 5 továbbjutó, 3 pálya, 1 győztes

Az ásotthalmi versenyre 12 csapat nevezett be, köztük több állami erdőgazdaság által támogatott gárda, és az utánpótlás sem hiányozhatott az április 22-i eseményről. A megmérettetés egy fordulóban, egyszerre három pályán zajlott, és a kombinált versenyszám (döntés, kombinált darabolás, hossztolás, darabolás, hasítás és sarangolás) mellett ezúttal is kellett szerelni, vagyis láncot cserélni.

Fotó: Gribek Tímea

A versenyzéshez minden ideális volt, a tavalyi akácfák után ezúttal nyárfával dolgozhattak a négyfős csapatok, a pályaépítés rendkívül gyorsan ment, a közönséget pedig két küzdelem között több program is várta: láncfűrészes fafaragás, gépbemutató, lovaskocsikázás az ásotthalmi erdőben, délután pedig az év első STIHL Timbersports bemutatója Bozsó Zoltánnal és Strúbel Bencével.

Gemenci győzelem

A szezonindító versenyt végül szoros küzdelemben a Gemenc Zrt. csapata nyerte meg, akik mögött a Kaszó Zrt.-Dél-Alföld Stil Kft. végzett a második helyen. Harmadik a NEFAG Legények lettek, míg kivívták a továbbjutást a Szentesi Fakopáncsok és a Nyírerdő Zrt.-Mopi Trade Kft. versenyzői is.

Fotó: Gribek Tímea

Mézes Gergely
I. helyezett, Gemenc Zrt.

Nagyon örülünk, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is sikerült nyernünk itt Ásotthalmon, ráadásul a pontozásban a korábbi teljesítményünket felül is tudtunk múlni. Persze ezt sok minden befolyásolta, például az, hogy ezúttal nyárfán versenyeztünk, míg tavaly akác volt a nyersanyag. A fő versenyszámot kiválóan végrehajtottuk, jól sikerült a hasítás, a döntés, a kombinált darabolás és sarangolás is, úgyhogy ez volt, amiben a többiekhez képest jobbak lettünk.

Fotó: Gribek Tímea

Bozsó Zoltán Zoka
II. helyezett, Kaszó Zrt.-Dél-Alföld Stil Kft.

Úgy érzem, hogy ezúttal rajtam ment el az első hely, mert én hibáztam. Beleraktam ugyanis 20 centit a döntésbe, és ezen buktunk el. Sajnálom, hogy így alakult, de alapvetően keveset tudtunk készülni a versenyre, és ez most ennyire volt elég. Kicsit azt látom, hogy mindenki be van rozsdásodva, még vissza kell rázódni a versenyzésbe így a szezon elején. Úgy a legjobb egyébként, ha szoros a verseny, és ennyire sűrű az élmezőny, mert a hibákból tud tanulni a legtöbbet az ember. Nagyon monotonná válik a versenyzés, ha nem ösztönzik arra az embert, hogy még jobb legyen akár egy bizonyos versenyszámban is. Ez ugyanígy van a Világbajnokságokon is. Nagyszerű látni azt is, hogy a fiam elég jól ráérzett a kombinált darabolásra. Most a döntést próbálom neki tanítani, hogy azt is továbbvigye, és majd remélem, hogy ő is továbbadja a munkatársainak, a saját fiának, saját családtagjainak. Remélem, hogy ez így fog tovább menni.

Fotó: Gribek Tímea

Strúbel Bence
III. helyezett, NEFAG Legények

A csapatunkat még a mátrafüredi iskolában alkottuk, és onnan indultunk el. Azóta minden évben részt veszünk ezen a versenyen, méghozzá viszonylag jó eredményekkel, ami mellé persze néha becsúszik egy-két rosszabb is. Nyilván szanaszét vagyunk az országban, ezért nincsen túl sok lehetőségünk edzeni. De egyébként is a fűrészeseknek kell többet gyakorolniuk, hiszen a hasítás szerintem mindenkinek benne van kezeiben. A hétköznapokban ugyanis ezt a munkát végezzük.

Fotó: Gribek Tímea

EREDMÉNY:

Gemenc Zrt. – 278
KASZÓ Zrt.-Dél-Alföld Stil Kft. – 281
NEFAG Legények – 303
Szentesi Fakopáncsok – 396
Nyírerdő Zrt.-Mopi Trade Kft. – 421
Bedős Öregfiúk – 447
Bugaci Favágók – 514
Szentesi Tűzoltók – 608
AASZC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum – 664
Bedős Fiúk-Csibészek – 738
Halasi Szuhojok – 791
Bársony István Technikum - X

Az ásotthalmi verseny végén az Andreas STIHL Kft. képviseletében Taba Zsolt főszervező adta át a győzteseknek járó STIHL vásárlási utalványokat, valamint gratulált minden versenyzőnek, hogy ezúttal is színvonalas, és legfőképpen balesetmentes volt a dél-alföldi megmérettetés.

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság következő regionális fordulója május 6-án, Orfűn lesz, majd 13-án Sopronban, június 3-án Gödöllőn, 24-én Keszegen, augusztus 26-án Bükkzsércen zúgnak fel a motorfűrészek. Ezek mellett pedig a 2022-es országos legjobbakkal jön az egyeneskiesés Bajnokok Bajnoka Kupa Szegeden, május 20-án. Az idei döntőt pedig szeptemberben rendezik meg, az előzetes tervek szerint a már jól ismert soponyai Vadgasztronómiai Fesztiválon.

Gribek Dániel