Csökkent az ASP kockázati területek nagysága hazánkban

Jelentősen csökkent az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati területek nagysága Magyarországon, amely lehetővé tette a járványügyi korlátozások enyhítését – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Csökkent az ASP kockázati területek nagysága hazánkban

A közlemény szerint az Európai Bizottság állategészségügyi szakbizottsága (PAFF) legutóbbi ülésén meghallgatta, és egyhangúlag elfogadta Magyarország ASP fertőzött területek csökkentésére tett javaslatát.

A döntés révén jelentősen mérséklődött a kockázati területek nagysága

  • Bács-Kiskun, 
  • Békés, 
  • Csongrád-Csanád és 
  • Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben.

Hozzátették, a hazai ASP Szakértői Akciócsoport megállapította, hogy a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően a vírus terjedésének üteme nagymértékbe lelassult, továbbá a fertőzött terület egy jelentős részén olyannyira visszahúzódott, hogy az ASP jelenléte ott már nem igazolható.

A magyar javaslatot vizsgálati eredményekkel alátámasztott tanulmányban mutatták be hazánk képviselői az uniós és tagállami szakértőknek, akik azt egyhangúlag elfogadták – áll a folytatásban. 

Ennek köszönhetően

  • Csongrád-Csanád vármegyében megszűnt valamennyi magas kockázatú terület, 
  • Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében pedig a fertőzött terület jelentős része magas kockázatú területté lett visszasorolva. 
  • Ezzel együtt Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun vármegyék eddig magas kockázatú területének jelentős része közepes kockázatúvá vált.

A változás rendkívül kedvező a magyar állattenyésztők, élelmiszerelőállítók és vadgazdálkodók számára, ugyanis a közepes kockázatúvá vált területen ASP szempontból korlátozás nélkül lehet a házisertéseket forgalmazni, másik tagállamba kiszállítani, a vaddisznó testet felhasználni, értékesíteni. A magas kockázatúvá átminősített területekről a jövőben a házisertések belföldön kikötések nélkül szállíthatóak, valamint megnyílik annak lehetősége, hogy a vaddisznókat – az eddigi ártalmatlanítás helyett – belföldön feldolgozzák, felhasználják.