Elrajtolt a fakitermelő bajnokság - Az országos bronzérmes magabiztosan győzött Császáron

Egy rendkívül színvonalas és nagyon izgalmas regionális versennyel indult a 2024-es STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság a Komárom-Esztergom vármegyei Császáron. Április 20-án ugyanis a Vérteserdő Zrt., Császár Önkormányzata és a helyi szakkereskedés, az Agrogold Gazdabolt által szervezett regionális fordulón 9 csapat, köztük tavalyai dobogósok, újoncok, valamint fiatalok vettek részt. A versenyt végül a 2023-as döntő bronzérmese, a Bajnai Erdészet & Alba Berkenye & Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság négyese nyerte meg.

Elrajtolt a fakitermelő bajnokság - Az országos bronzérmes magabiztosan győzött Császáron

KÉPGALÉRIA A VERSENYRŐL ITT>>>

Újoncok, fiatalok és profik

Két év után ismét Császáron rendezték meg az észak-dunántúli fakitermelők regionális versenyét, ezúttal a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság nyitányaként. Az április végi forduló hűvös időben kezdődött, de szerencsére az esővel nem kellett megküzdenie a favágóknak, akik ezúttal is szerelésben, valamint a kombinált versenyszámban mutathatták meg szakmai tudásukat – két fordulóban. Utóbbi esetében döntés, kombinált darabolás, gallyazás, hossztolás, darabolás, hasítás és sarangolás volt a feladat.

A 2024-es szezon első versenyén végül 9 csapat indult. Két újonc gárda mellett a Roth-os és a soproni diákok képviselték a jövő generációját. Mellettük pedig olyan nagynevű csapatok ragadtak fejszét és fűrészt, akik rendre bizonyítanak az országos döntőkön, akár dobogóra is állhattak, és számos regionális versenyt nyertek már meg. Ilyen többek között a Hanyi Hódok vagy a győztes Bajnai Erdészet & Alba Berkenye & Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság, de jól ismert versenyzőkből állt a Farkasgyepűi Erdészet, az Agrogold vagy éppen a Tűzoltóság Móvár & Flex Fény Kft. gárdája. Nem véletlen, hogy ezúttal találkozhatunk majd velük az legjobbak között szeptemberben.

Berozsdásodásnak nyoma sem volt

Az első fordulót követően a regionális megmérettetés győztes csapata azonnal magához ragadta az első helyet, ami nem volt meglepő, hiszen kiválóan sikerült a kombinált versenyszámuk, miközben Forgács János szerelése a leggyorsabbnak bizonyult 18 másodperccel. Ezt aztán délután egy másodperccel meg is tudta javítani, ahogy az összetett feladatban is erősebb lett a gárda. Elmondható tehát, hogy magabiztosan, minden kétséget kizáróan utasították maguk mögé a másik 8 csapatot, és így lett Császár bajnoka a Forgács János, Szabó Szilárd, Szabó Zoltán, Rózsa Sándor összeállítású Bajnai Erdészet & Alba Berkenye & Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság.

„A tavalyi jó eredmények után úgy jöttünk ide, hogy még jobbnak kell lennünk, és Császáron is győzni akartunk. Legutóbb a gödöllői fordulón nyertünk, illetve az országos döntőben harmadik helyen végeztünk, ez pedig erőt adott. A verseny szempontjából hosszú volt a téli kihagyás, de nem rozsdásodtunk be, a csapat mindvégig összetartott, és ennek meg is lett a gyümölcse”

– fogalmazott a csapatkapitány, Forgács János.

A délelőtti fordulót követően mindössze a harmadik helyen állt a Hanyi Hódok gárdája, ám Horváth Csaba, Zsámboki Krisztián, Pozsgai Tamás és Bencsics István a második körben javítani tudott, így az egyébként is rendkívül népszerű csapat másodikként végzett.

„Négyen négyfelé vagyunk a csapatból, így mindig nehéz készülni, de örülünk, hogy a második helyen tudtuk zárni a császári fordulót. Többször is voltunk már itt, korábban győztünk is az Egresi-réten, ez most nem sikerült. De készülünk a szeptemberi döntőre, ami viszont nagyon soká lesz, így a terveink szerint versenyen kívül indulunk majd a június 22-i, somogyszobi megmérettetésen, hogy formában tartsuk magunkat”

– mondta el Horváth Csaba, aki szintén kiválóan szerelt a lánccserélés során, 19 másodperces idejével egy ideig az élen is állt.

A STIHL versenysorozatának egyetlen női versenyzőjével felálló Agrogold csapat a negyedik helyről küzdötte fel magát dobogós pozícióba, miután sikerült nagyot javítaniuk a délután folyamán – többek között Veres Boglárka döntése lett tökéletes.

„Nagyon örülünk ennek az eredménynek, különösen egy év kihagyás után. Idén két felbomlott csapatból tudtuk összeállítani ezt a gárdát, ami jól sikerült. A délelőtti versenyünk sem sikerült rosszul, de a délutániban tudtunk javítani. Mindenki jobban dolgozott, de ki kell emelni Bogi döntését, ami tökéletesen sikerült”

– nyilatkozta Feru Dániel Vince, aki végül dobogóra vezette Veres Boglárkát, Kajári Rajmundot és Kajári Ferencet.

Szintén javítani tudott Császáron a Tűzoltóság Móvár & Flex Fény Kft. (Ásványi Péter, Derzsi Tamás, Neuberger Gábor, Schnitzhofer Zoltán), míg a legkevésbé a Farkasgyepűi Erdészet versenyzői mosolyoghattak, hiszen a délelőtti második helyről csúsztak vissza az ötödik pozícióba. Papp Armand, Lőrincz Zoltán, Szalai Zoltán és Molnár Márk ettől még ott lehet a szeptemberi döntőben.

Az ember is fontos

Az eredményhirdetés alkalmával Encsi Csaba, a Vérteserdő Zrt. főmérnöke kiemelte: a verseny bizonyítja, hogy bár egyre több a gép az erdőkben, az ember továbbra is nagyon fontos része az erdész és fakitermelő szakmának. Örömét fejezte ki, hogy ilyen profi versenynek adhattak otthont a társszervezőkkel.

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság egyik kiemelt célja a munkakultúra javítása. Ebből kifolyólag nem véletlen, hogy Császáron vendégül látták a Fakitermelési Munkakultúra Alapítványt, így a versenyzők Rittlinger Róbert és Szép Szabolcs közreműködésével megismerhették a klasszikus egyéni versenyszéria szabályrendszerét is, amiből szeptemberben Bécsben tartanak Európa-bajnokságot. A hagyományokat felélesztve ráadásul Magyarországon is lesz ilyen verseny, méghozzá május 18-án a Garadnánál, amire az FMA várja a jelentkezőket, bátor és ügyes favágókat.

A következő regionális forduló május 11-én Ásotthalmon lesz, majd június 1-jén Gödöllőn, június 15-én Keszegen, június 22-én Somogyszobon, augusztus 31-én pedig Bükkzsércen zúgnak fel a STIHL fűrészek. A szeptemberi döntő helyszíne és időpontja még szervezés alatt, de az biztos, hogy május 25-én ismét lesz Bajnokok Bajnoka egyeneskieséses kupa a 2023-as év legjobb 8 csapatával – méghozzá szokás szerint a Hídi Vásárral egybekötve.

KÉPGALÉRIA A VERSENYRŐL ITT>>>

VIDEÓ HAMAROSAN!

Eredmények - Császár, 2024

  1. Bajnai Erdészet & Alba Berkenye & Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság (251)
  2. Hanyi Hódok (273)
  3. Agrogold (291)
  4. Tűzoltóság Móvár & Flex Fény Kft. (311)
  5. Farkasgyepűi Erdészet (312)
  6. Soproni Egyetem Favágói (327)
  7. Roth Diákok (427)
  8. Császáriak &Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság (451)
  9. Kissék & Kollárék (594)