Éveken át fogta be a védett énekesmadarakat a kertjében

Legalább 22 példány védett énekesmadarat ejtett foglyul csepeli ingatlanában egy 68 éves férfi.

Éveken át fogta be a védett énekesmadarakat a kertjében

Az ügyészség tájékoztatása szerint a vádlott legkésőbb 2019 tavasza óta, a tavaszi és az őszi vonulási időszakokban feszített ki egy több mint 10 méter hosszú madárbefogó hálót.

A vádirat szerint a férfi a befogott madarakat kalitkákban helyezte el, és azokat a kertben kifeszített háló közelébe rakta annak érdekében, hogy a már foglyul ejtett madarak a hangjukkal a hálóba csalják társaikat. A vádlott szándéka az volt, hogy az általa befogott, különböző fajokba tartozó, védett énekesmadarakat keresztezze egymással.

A közlemény szerint lakossági bejelentésekre alapozva a vádlottnál többször tartottak természetvédelmi ellenőrzést. A természetvédelmi őrök 2019 márciusában a vádlott ingatlanán összesen 10 kalitkába zárt madarat találtak, amely példányokat még a helyszínen szabadon engedték.

Hozzátették, a vádlott ezután sem hagyott fel a tevékenységével, így 2021 áprilisában is befogott 3 védett madarat. A 2021 novemberében tartott természetvédelmi ellenőrzés során pedig a hatóság tagjai összesen 9 madarat - egy csízt, két erdei pintyet, egy kenderikét, két süvöltőt, egy tengelicet és egy zsezsét, a madárfogó hálóban pedig egy erdei szürkebegyet - szabadítottak ki a fogságból.

A vádirat szerint a kalitkából elengedett madarak a tartós fogva tartás jeleit mutatták, erőt kellett gyűjteniük a repüléshez és meg kellett szokniuk a kis térből történő kiengedésüket is.

A közleményben kitértek arra is, hogy a vádlott éveken keresztül végezte a védett madarak engedély nélküli befogását. Ezeknek a madaraknak a további sorsa – a természetvédelmi ellenőrzések során szabadon engedett példányokat kivéve – nem ismert.

Természetvédelmi őr szabadon engedi a kalitkába zárt védett madarakat.

Mi lesz a sorsa a férfinek?

A közlemény szerint a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a 68 éves férfit természetkárosítás bűntettével vádolja, és a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével hozzon érdemi döntést, és a vádlottal szemben büntetővégzéssel felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.