Harmadszor is az élen a gemenci fakitermelő csapat Ásotthalmon

Ásotthalmon ezúttal sem lehetett hibázni, hiszen a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság regionális fordulói közül csak ezen a helyszínen nincsen kétfordulós megmérettetés, aminek következtében sokkal nagyobb hangsúlyt kap a pillanatnyi forma és szerencse. Ebből a helyzetből május 11-én zsinórban harmadszor a Gemenc Zrt. csapata jött ki a legjobban.

Harmadszor is az élen a gemenci fakitermelő csapat Ásotthalmon

TELJES FOTÓGALÉRIA A VERSENYRŐL ITT>>>

VIDEÓ A VERSENYRŐL:

 

Nagyszerűbb időjárást nem is kívánhattak volna a versenyzők és a szervezők a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság második regionális fordulójára. Május 11-én ugyanis kellemesen borús, száraz körülmények között ragadhattak fejszét és fűrészt a négyfős gárdák. Ráadásul nem is kevesen. 14 csapat gyűlt össze, hogy ott legyenek a legjobb favágók között szeptember 7-én a bábolnai döntőben. Az első öt helyezett ugyanis ezúttal is meghívást kapott az országos megmérettetésre.

Az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola vezetősége és a pályaépítésben résztvevő diákok ezúttal is kitettek magukért, ugyanis a hagyományokhoz híven rendkívül színvonalas versenyt bonyolítottak le – méghozzá szépszámú közönség előtt.

Három pálya, három diadal

A küzdelem három pályán zajlott, és mindössze egy fordulóban, ami miatt nem volt hibázási lehetőség. Akinek nem sikerült tökéletesen a kombinált versenyszáma vagy a szerelése, javítani már nem tudott. Ezt használta ki harmadszor is a Papp László, Hideg Bence, Mézes Gergely, Bottyán Péter összeállítású Gemenc Zrt., hiszen szinte tökéletes döntést, kombinált darabolást, gallyazást, hossztolást, hasítást és sarangolást mutattak be az alföldi homokon. Ezzel pedig harmadszor is behúzták az ásotthalmi fordulót, ami jó alapot biztosíthat a döntőben is.

„Kétszer is voltunk már harmadik helyezettek az országos versenyen, de legutóbb rontottunk, és csak a hetedik helyen végeztünk. Szeptemberben ismét a dobogó a cél, vissza akarunk kerülni, és örülnénk annak is, ha javítani tudnánk a korábbi eredményen. Ami az ásotthalmi versenyt illeti, remélem, hogy sokáig kimozdíthatatlanok leszünk az első helyről. Készültünk rá, szeretjük is ezt a versenyt, a környezetet, a fafajt, ami a nemesnyár. Jól összeállt a körünk, és hála Istennek sikerült megint megnyerni ezt a versenyt. Az, hogy egyfordulós a megmérettetés, megnehezíti a helyzetet, hiszen nincsen javítási lehetőség, és arra az egy körre nagyon oda kell tennie magát az embernek. Nekünk ez most sikerült”

– fogalmazott Mézes Gergely csapatkapitány.

Mátrafüredről az Alföldre

2024-ben a második helyen a NEFAG Legények zárta az ásotthalmi fordulót. A csapat tagjai korábban Mátrafüreden tanultak az erdészeti iskolában, mostanra viszont négyen négy megyéből járnak össze versenyezni, ami a gyakorlásra is rányomja a bélyegét. Az összeszokottság azonban így sem hiányzott a fiatalokból.

„A gemenci fiúk nagyon felkészültek voltak, szerintem többet is járnak össze, hiszen mi elég távol vagyunk egymástól az iskola befejezése óta. A versenyen egyébként a fával balszerencsénk volt, bár az is lehet, hogy mi voltunk gyengék, hiszen félrehasadtak a fák, amivel időt veszítettünk” 

– mondta nevetve Szép Szabolcs. Hozzátette: a kombinált darabolásuk és a döntésük viszont jól sikerült, ezekben minimális hibát ejtettek. 

„Mindez jó gyakorlási lehetőség volt a számomra a május 18-i, garadnai fakitermelő versenyre, ami egy egyéni megmérettetés lesz a világbajnokság szabályrendszere alapján.” 

– tette hozzá.

Amikor nem lehet javítani

A második forduló hiánya a Bozsó Zoltán Zoka vezette Kaszó Zrt. - Dél-Alföld STIL Kft. csapatnak fájt a legjobban, ők ugyanis az első körben álltak rajtvonalhoz és egy félreértésen is alapuló hibával megpecsélték a sorsukat, javítani pedig már nem is volt esélyük. Így a tavalyi Bajnokok Bajnoka egyeneskiesés kupát megnyerő négyes csak a harmadik helyen jutott be az országos döntőbe. 

“Egy kis szerencsétlenség is belejátszott a mai versenybe, illetve egy kis félreértés is, de a dobogó ezzel együtt meglett, ahogy a továbbjutás is az országos döntőbe. Jobbnak tartanám, ha az ásotthalmi megmérettetés is kétfordulós lenne, hiszen aki hibázik, az a második körben tudna javítani. Így van ez minden más regionális versenyen, és a döntőben is. Az országoson egyébként szeretnénk ezúttal is a dobogó környékén lenni, tavaly ez nagyon picin ment el, gyakorlatilag egy hibaponton múlt. Most viszont még a május 25-i, szegedi Bajnokok Bajnoka kupára készülünk, amit tavaly megnyertünk. Idén is szeretnénk az élen végezni”

– tudtuk meg Bozsó Zoltán Zokától.

A folytatásban...

Ahogy minden regionális fordulóból, így Ásotthalomról is 5 csapat jutott tovább az országos döntőbe. A dobogósok mellett Bábolnán találkozhatunk a Mopi Trade Kft. gárdájával, valamint a Szentesi tűzoltókkal is.

A következő regionális forduló június 1-jén Gödöllőn lesz, majd június 15-én Keszegen, június 22-én Somogyszobon, augusztus 31-én pedig Bükkzsércen zúgnak fel a STIHL fűrészek. A szeptemberi döntő helyszíne Bábolna, időpontja szeptember 7. Május 25-én pedig ismét lesz Bajnokok Bajnoka egyeneskieséses kupa a 2023-as év legjobb 8 csapatával – méghozzá szokás szerint a Hídi Vásárral egybekötve.

TELJES FOTÓGALÉRIA A VERSENYRŐL ITT>>>

VIDEÓ HAMAROSAN!

EREDMÉNYEK:

1. Gemenc Zrt. (295)

2. NEFAG Legények (337)

3. Kaszó Zrt. - Dél-Alföld STIL Kft. (389)

4. Mopi Trade Kft. (429)

5. Szentesi Tűzoltók (496)

6. Bedős Öregfiúk (502)

7. Bedős Fiúk - Csibészek (535)

8. Szentesi Fakopáncsok (570)

9. AASZC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum (575)

10. Halasi Szuholyok - STIHL Mauer (631)

11. Bugaci Favágók (667)

12. Bedős Fiúk (710)

13. Bársony István Technikum (764)

14. Fantasztikus Négyes (1134)