Így élezd a fűrészláncod

Az újonnan vásárolt STIHL motorfűrész-láncok minden esetben olyan paraméterekkel rendelkeznek, amelyekkel optimálisan elvégezhetők a favágási munkák. Ezek a paraméterek azonban használat során eltolódnak, vagyis a szemek kopnak, ami rontja a hatékonyságot, a gazdaságos működést és a vágásképet. Sőt, egy életlen lánccal megnő a balesetveszély, mivel adott idő alatt, lassabban, és kontroláltalanabbul halad a vágás, illetve a megemelkedett rezgés a gépkezelő egészségére is veszélyt jelent. Ezért is különösen fontos a folyamatos karbantartás. De hogyan élezzünk? Ehhez adunk néhány tippet Dezső Gábor, a STIHL Budapest szakértőjének segítségével.

Így élezd a fűrészláncod

A láncok élezése a motorfűrészek karbantartásának egyik legfontosabb, és leggyakoribb eleme. Az életlen vagy nem megfelelően élezett eszköz rendkívüli hatékonyság-romlást eredményez, amit a legkomolyabb gépek és bennük rejlő technológiák, innovatív megoldások sem tudnak kompenzálni. Hiába az M-Tronic rendszer, a 2-MIX technológia, a karburátorfűtés vagy bármely más STIHL megoldás, ha a lánc nincsen megfelelő állapotban.

A vésőfogak a láncokon nem párhuzamosak a vezetőlemezzel, hanem szögben állnak, hiszen azok kapnak bele az anyagba, amit vágni szeretnénk. De ha oldalról nézzük a vezetőlemezen futó szemeket, akkor azok élcsúcsainak mind a két oldalon egymagasságban kell futniuk, tehát egy képzeletbeli párhuzamos vonalat írnak le a vezetőlemezzel. Ha normál használat mellett, mondjuk kemányfában dolgozunk, akkor ezek nagyjából egyszerre kopnak, vesztik el élességük, és a magassuk csökken, de ezek hasonló mértékben. Amikor azonban a fűrészlánc belekap valamibe, legyen szó például egy drótról vagy egyéb anyagról, csak három-négy-öt fog sérül. Eleve két különböző helyzetről van szó

– vezette fel a láncélezési praktikákról szóló bezsélgetést Dezső Gábor.

Amennyiben sérült gyalufog után kell karbantartást végezni, az első feladat, hogy kiválasszuk a legjobban sérült szemet. Az elején azt addig kell élezni, amíg vissza nem kapja a tiszta profilt, amivel korábban dolgoztunk. A reszelőt tehát addig kell járatni 30 fokos szögben, amíg visszanyerjük az eredeti szerkezetkarakterisztikát, vagyis amíg el nem tűnik sérülés nyoma. Az élezés hatására ugyanakkor a szemek kisebbek lesznek, a korábban említett egyenes vonalban törés keletkezik. A következő feladat tehát az, hogy minden egyes szemet addig reszeljünk, amíg ugyanakkora nem lesz, mint az elsőként kijavított.

A STIHL motorfűrész-láncok fogain vannak jelölések, amelyek egyrészt a 30 fokos szöget és a profil ívét mutatják, tehát segítenek abban, hogy visszaállíthassuk az eredeti paraméterket. Másrészt viszont a csík azt is megmutatja, hogy meddig lehet egy láncot elkoptatni. Ezen a vonalon már nem szabad túlhaladni a reszelővel, mert az balesetveszélyes. A lánc ugyanis könnyen elszakadhat, vagy a vésőfog leszakadhat

– hívta fel a figyelmet Dezső Gábor.

Nem elég a vésőfogakat reszelni

Nem elég azonban a vésőfogakat ellenőrizni és reszelni, hiszen a mélységhatárolók állapota is nagyban befolyásolja a munka hatékonyságát. Ez befolyásolja, hogy a gépünk mennyi anyagot vesz ki egyszerre a fából, tehát a fűrész mennyire „mar” bele a rönkbe. Ha lejjebb van, akkor többet, ha pedig feljebb, akkor a fűrész szinte port köp ki a munka során, hiába van megélezve az összes fog, a vágás alig halad. Gyakori hiba a láncélezés során, hogy a vésőfogak élesek, a mélységhatárolókat viszont nem reszelik kisebbre, alacsonyabbra.

A legtöbb gép/lánc (1/4”, 3/8 P”, .325”, 3/8”) esetében 0,65 milliméter a mélységhatároló és a vásőfogak teteje közti különbség, ezt pedig minden esetben tartani kell. A szemek élezése után tehát azokhoz kell igazítani a mélységhatárolókat is.

Mindez elsőre bonyolultnak tűnhet, de van segítségünk, így mind a 30 fokos szöget, mint a 0,65 millimétert viszonylag könnyen beállíthatjuk - sablonos láncélező segítségével. Ezen csíkozás segíti a helyes műveletet, de figyeljünk oda, hogy az élező az adott lánchoz jó legyen. Ezt minden eszközön jelölik a gyártók. A vésőfog ellenőrzéséhez szintén kapható idom, amit rá kell helyezzünk a láncra, és az megmutatja, hogy mennyit kell még reszelnünk abból. 

Fontos megjegyezni, hogy az említett 0,65 milliméter érték ugyan a leggyakoribb, de az akkumulátoros eszközöknél és a faápolós fűrészeknél (1/4P”) ez a szám 0,45 milliméter, míg a nagyobbaknál, mint például az MS 881-es (.404”), 0,8 milliméter is lehet.

Ha még gyorsabban szeretnénk haladni az élezéssel, létezik „kettő az egyben” élező is, ami egyszerre reszeli megfelelő magasságúra a mélységhatárolót, valamint adja vissza az élét a vésőfogaknak.

Nem kell mindig ragaszkodni a harminchoz

Az élezés során a 30 fokos szög az általánosan elterjedt, és az esetek többségében valóban ezt kell elérni, ám a haladók és profik ettől tudatosan eltérhetnek. 

Ha például rendszeresen keményfában dolgozik a gép, akkor célszerű egy kicsit csökkenteni a szöget, ha puhafában, akkor növelni. Érezhetően változni fog a lánc karakterisztikája. Az egyiknél a vágás sebessége fog változni, a másiknál az éltartás javul. Például gatterozásnál, amikor hosszában vágjuk a fát, 10 fokos láncokat ajánlunk, mert a rostokkal párhuzamosan vágunk, és így sokkal szebb lesz a végén a felület. Más a művelet, amit el kell végeznünk a fűrésszel, ilyenkor pedig lehet játszani a szögekkel

– tette hozzá Dezső Gábor.

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem érdemes bedőlni azoknak a városi legendáknak, amik szerint a lánc kopásával párhuzamosan nagyobb körreszelőre kellene váltani. 

Fontos, hogy a lánc életének az elejétől a végéig ugyanazt a körkeresztmetszetet használjuk. Mindig ugyanazt a profilt kell kialakítanunk, és azt csak ugyanolyan körreszetlővel érhetjük el

– húzta alá.

Miért válasszunk STIHL láncot?

Legfőképpen azért, mert a STIHL motorfűrész-láncainak nagyon jó az anyagösszetétele, ezáltal kiváló az éltartása, tehát ritkábban kell élezni. De a lánc a visszahűlés során is ugyanarra a paraméterre áll vissza, amin melegedni kezdett, tehát felveszi az eredeti értéket.

Ez nem jelenti azt, hogy egy STIHL láncot ne lehetne megnyújtani, ezért a szakember azt javasolja, hogy használat után tároláskor engedjük lazára a láncot. 

Amikor a gépet már nem használjuk, nyugodtan lazítsuk le rendesen a láncot, lóghat akár 1 centimétert is

– adott újabb tippet Dezső Gábor.

A láncélezésen nem érdemes időt spórolni. Tompa szemekkel ugyanis nemcsak a hatékonyságunk csökken, de a megnövekedett rezgés miatt a felhasználók egészségére is negatív hatással lehet egy nem megfelelően karbantartott motorfűrész.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!