Kezdődik a tavaszi rókavakcinázás hazánk déli és keleti megyéiben

A rókák veszettség elleni immunizálását tavasszal datáljuk, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. A Nébih tájékoztatása szerint a repülőgépes vakcinázás 2023. április 1-én kezdődik hazánk déli és keleti megyéiben.

Kezdődik a tavaszi rókavakcinázás hazánk déli és keleti megyéiben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint a csalétkeket ezúttal is kisrepülőgépekről juttatják ki az adott területekre. Hozzátették; nem kell aggódni, hiszen az eljárás a sűrűn beépített övezeteket nem érinti.

Időben tájékoztatnak mindenkit

Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó konkrét időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat fogja tájékoztatni a lakosságot, a külterületeken pedig plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat – áll a közleményben.

Milyen eredményeket mutatnak a korábbi évek?

A Nébih tájékoztatása szerint laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az előző években a vakcinázott területeken a rókák több, mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

Hozzátették; hazánkban tavaly megváltoztott a veszettséghelyzet. 2022 szeptembere óta ugyanis öt igazolt eset is volt – négy róka és egy kóbor kutya –, mindegyik Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határtól számított nagyjából 10 km-es körzetben. A betegség a keleti szomszédainknál, Ukrajnában és Romániában még rendszeresen előfordul, valamint az utóbbi időszakban Szlovákia keleti régiójában is több helyen megjelent – írják.

A megyei kezelések időrendje és az ebzárlat és legeltetési tilalom település-listája ITT érhető el.