Kovács Zoltán: esély van a vadászattal kapcsolatos negatív hangulat megváltozására

Az elmúlt hónapok rámutattak arra, hogy esély és remény van a vadászattal kapcsolatos negatív hangulat megváltozására, mégpedig akkor, ha az érintettek együtt tudnak dolgozni - hangsúlyozta az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa pénteken, Soponyán, a CACIT nemzetközi mindenesvizsla versenyén.
Kovács Zoltán: esély van a vadászattal kapcsolatos negatív hangulat megváltozására
Kovács Zoltán a Sárvíz-völgye Erdészeti-, Vadászati- és Ökoturisztikai Központban a hétvégén megrendezésre kerülő verseny megnyitóján azt mondta: a vadászattal kapcsolatban meglévő ismerethiány és az ahhoz kapcsolódó negatív felhangok nem tűntek el, de jó eséllyel a világkiállítás után a háttérbe szorulhatnak. Különösen, ha a kutyás, a solymász, a hagyományőrző, vagyis a vadászatot övező kulturális értékeket bemutatják minél több embernek - vélekedett. A kormánybiztos vizslatartóként örömét fejezte ki, hogy létrejött ez a nemzetközi verseny, amely erősíti a vizslázás nélkülözhetetlen szerepét és segít a fajta elismertségének visszanyerésében. Kovács Zoltán a versenyhelyszínről kiemelte: a vizslázás magyarországi központja Soponya kell, hogy legyen, hiszen az infrastruktúra és a keretek adottak hozzá. [caption id="attachment_69508" align="aligncenter" width="1000"]Kovács Zoltán, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa beszédet mond a CACIT nemzetközi mindenesvizsla verseny megnyitóján Soponyán, a Sárvíz-völgye Erdészeti-, Vadászati- és Ökoturisztikai Központban 2021. október 8-án. Balról Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdõkért felelõs helyettes államtitkára (b), Sándor Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Kinológiai Szakbizottságának elnöke (b2) és Nyúl András, a verseny fõbírója. Az október 9-én és 10-én megrendezendõ versenyen tizennyolc vizsla és vezetõje vesz részt, többségük magyar, de vannak szlovák, cseh és osztrák versenyzõk is. MTI/Varga György Kovács Zoltán, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa beszédet mond a CACIT nemzetközi mindenesvizsla verseny megnyitóján Soponyán, a Sárvíz-völgye Erdészeti-, Vadászati- és Ökoturisztikai Központban 2021. október 8-án. Balról Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdõkért felelõs helyettes államtitkára (b), Sándor Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Kinológiai Szakbizottságának elnöke (b2) és Nyúl András, a verseny fõbírója. Az október 9-én és 10-én megrendezendõ versenyen tizennyolc vizsla és vezetõje vesz részt, többségük magyar, de vannak szlovák, cseh és osztrák versenyzõk is.
MTI/Varga György[/caption] Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a vadászkutyák egyre nagyobb teret hódítanak a hobbiból tartott kutyák között, ami annak köszönhető, hogy ezek a legalkalmasabbak arra, hogy együtt dolgozzanak az emberrel, valamint az aktív szabadidő közös eltöltésére. Rámutatott, hogy a vadászat jól képzett vadászkutya nélkül jóval nehezebb. Példaként említette, hogy kutyák nélkül a meg nem talált vad miatti veszteség az elejtett fácánok esetében 10-15 százalék, míg a récéknél 30-35 százalék lenne, ami az egész vadgazdálkodásnak is komoly veszteséget jelentene. [caption id="attachment_69509" align="aligncenter" width="1000"]Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdõkért felelõs helyettes államtitkára a CACIT nemzetközi mindenesvizsla verseny megnyitóján Soponyán, a Sárvíz-völgye Erdészeti-, Vadászati- és Ökoturisztikai Központban 2021. október 8-án. Mögötte Kovács Zoltán, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa (b2), Sándor Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Kinológiai Szakbizottságának elnöke (b) és Nyúl András, a verseny fõbírója (j). Az október 9-én és 10-én megrendezendõ versenyen tizennyolc vizsla és vezetõje vesz részt, többségük magyar, de vannak szlovák, cseh és osztrák versenyzõk is. MTI/Varga György Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdõkért felelõs helyettes államtitkára a CACIT nemzetközi mindenesvizsla verseny megnyitóján Soponyán, a Sárvíz-völgye Erdészeti-, Vadászati- és Ökoturisztikai Központban 2021. október 8-án. Mögötte Kovács Zoltán, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa (b2), Sándor Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Kinológiai Szakbizottságának elnöke (b) és Nyúl András, a verseny fõbírója (j). Az október 9-én és 10-én megrendezendõ versenyen tizennyolc vizsla és vezetõje vesz részt, többségük magyar, de vannak szlovák, cseh és osztrák versenyzõk is.
MTI/Varga György[/caption] Sándor Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara kinológiai szakbizottságának elnöke elmondta: hat évvel ezelőtt volt egy álmuk, hogy a népszerű vizslaversenyt feltámasszák, és a vizslások egyik fő versenyévé tegyék. Most az álom megvalósult, a cél pedig az, hogy a vizslával közös vadászatot népszerűsítsék, és megerősítsék a vizslák helyét a magyar vadászat területén. A szombaton és vasárnap megrendezésre kerülő versenyen tizennyolc vizsla és vezetője vesz részt, többségük magyar, de vannak szlovák, cseh és osztrák versenyzők is. A résztvevőknek több mint húsz feladatot kell teljesíteniük erdőben, mezőn és vízen. (MTI)