Kutyáknál is előfordulhat halláskárosodás az erős zaj miatt - vadászkutyát is vizsgáltak

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is előfordulhat, hogy csökkent hallóképességgel születnek vagy betegség, gyulladás, öregedés, esetleg erős zajnak való kitettség hatására károsodik a hallásuk - derült ki az Illinois-i Egyetem kutatóinak tanulmányából.
Kutyáknál is előfordulhat halláskárosodás az erős zaj miatt - vadászkutyát is vizsgáltak

Nem csak az emberre kártékony a zajszennyezés

A Topics in Companion Animal Medicine című folyóiratban publikált tanulmányukban a szakemberek három munkakutya - egy vadász-, egy kereső- és egy rendőrkutya - esetét ismertetik. Az egyik állatnál maradandó halláskárosodást állapítottak meg, a másik reagált a kezelésre, a harmadik nem tért vissza kezelésre az intézménybe, ahol eredetileg a halláskárosodást diagnosztizálták. Kari Foss, az egyetem állatorvosa szerint az erős zaj nem csupán az emberek, hanem a kutyák közép- és belső fülének finom szerkezetét is képes károsítani.

A kutyáknál is kialakulhat a halláskárosodás

A szakember szerint a hallásvesztést egyebek között onnan lehet felismerni a kutyáknál, hogy nem reagálnak, amikor hívják őket, végigalusszák a hangokat, amelyek normális esetben felkeltenék őket, vagy meglepődnek az olyan erős zajoktól, amelyeket korábban nem találtak zavarónak, valamint kitartóan ugatnak vagy szokatlan hangokat adnak ki. vadaszkutya_1 A fél fülükre süket kutyák reagálhatnak a parancsokra, de nehézséget jelenthet számukra egy hang forrásának a lokalizálása. A csökkent hallású vagy süket kutyáknál fennáll az esélye, hogy nem észlelik a környezetükben lévő fenyegetéseket, ugyanakkor a halláskárosodás a jelek szerint nincs hatással az állatok életminőségére.

Jól alkalmazkodnak a hallás megromlásához

"A veleszületett halláskárosodással élő kutyák úgy nőnek fel, hogy fogalmuk sincs arról, hogy különböznek a társaiktól" - magyarázta Foss. Hozzátette: "azok a kutyák, amelyek az életük során vesztik el a hallásukat, valószínűleg nagyon is tisztában vannak az állapotukkal, de meglehetősen jól alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez. Egy kutya esetében a szaglás képességének elvesztése sokkal nagyobb hatással lenne az életére, mint a hallás elvesztése". A szakember szerint a gazdák szemkontaktus, arckifejezések és kézjelek révén tudnak kommunikálni halláskárosodott háziállataikkal. "Jutalomfalatokkal, játékokkal és a szeretet kimutatásával továbbra is fenn lehet tartani a kutya érdeklődését a feladatok iránt" - jegyezte meg Foss, hozzátéve, hogy a behívást illetően pedig megoldás lehet a jelzőfények használata. (MTI)