Óriási meglepetés: Bozsó Zoltán nyerte a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot

Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden idők egyik legizgalmasabb, legfordulatosabb versenye volt a 2023-as STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokság, aminek ezúttal a Bábolnai Gazdanapok adott otthont. Nagyszerű, kiegyensúlyozott teljesítménnyel Bozsó Zoltán állhatott a dobogó legmagasabb fokára, ezzel megduplázva bajnoki címeit. Mögötte Juhász István és Strúbel Bence végzett.

Óriási meglepetés: Bozsó Zoltán nyerte a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot

Szeptember 9-én 11 versenyző ragadott fejszét és fűrészt a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságon, köztük három magyar bajnok, és számos kihívójuk. Mivel 2023-ban már két hazai megmérettetés is lezajlott, így sokan bátran tippeltek volna az erőviszonyokra. A 21 éves, svédországi VB-kvalifikációs versenyére készülő Strúbel Bence is úgy léphetett fel a színpadra, mint a legnagyobb esélyes. Az elmúlt négy versenyét ugyanis zsinórban megnyerte, és jó formában állhatott az Underhand fához.

Izgalmak és váratlan fordulatok

Az első fordulóban a fekvő és az álló rönkátvágás, valamint a Stock Saw, vagyis a motorfűrészes korongvágás volt a feladat, amit minden versenyző teljesített. Ezt követően három sportfavágó esett ki, méghozzá az újonc Gyécsek Norbert, illetve Ollé Péter és Freschli Krisztián. Ekkor ráadásul az első és a negyedik helyen is holtverseny alakult ki. Az élen Bozsó Zoltán és Strúbel Bence várta a folytatást, a két egyszeres magyar bajnok összecsapása tehát elképesztő feszültséget hozott a Single Buck vonófűrészes számnál, ahol már a pontok duplázódtak, és amit Strúbel Bence a mezőny leggyorsabbjaként teljesített. Az egyébként kifejezetten erős versenyszáma, a Springboard viszont nem úgy jött össze, ahogy szerette volna. Egy zseb rossz kifaragása miatt csak a harmadik legjobb idő kerülhetett a fiatal versenyző neve mellé, míg Juhász István kapta a legtöbb, 16, Bozsó Zoltán pedig a második legtöbb, 14 pontot, így a forduló végére biztosíthatta első helyét.

A második forduló után újabb két versenyző esett ki, ezúttal a dányi Szabó Pétertől és a miskolci tűzoltótól, Pankotai Zoltántól búcsúzott a közönség, Bozsó Zoltán pedig a legtöbb pont birtokosaként utolsóként vághatta a három korongot a Hot Saw-ban.

Ekkor Andráska Zoltán Juszkó Zsolt és Strúbel József Dedi rontott, őket az adott versenyszámban diszkvalifikálták, míg Juhász István nem hivatalosan új nemzeti csúcsot állított be alig 7,5 másodperces vágásával. Ekkor Strúbel Bence apró rontása éppen elég volt ahhoz, hogy az ópusztaszeri Bozsó Zoltán a saját kezébe vehesse a sorsát. A Hot Saw mellett állva az alföldi fakitermelő már tudta: ha a második leggyorsabb Hot Saw-t vágja, akkor 2019 után ismét magyar bajnok lehet, és Juhász István, valamint Strúbel Bencét is megelőzi.

Végül sikerült is a vágása, ezzel pedig megtartotta első helyét, így hosszú idő után duplázni tudott, bár ezt a verseny előtt talán ő maga sem hitte volna. A bajnokság során viszont látszott, hogy kiváló formában van, fejben is koncentrált, és a fái is megfelelőek voltak. Ráadásul talán az is segíthette Bozsó Zoltánt, hogy nyomás nélkül versenyezhetett. Mindenesetre, ha egyetlen ponttal is, de valójában kérdést sem hagyva állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára másodszor is.

„Még fel sem fogtam”

Még fel sem tudom fogni, hogy újra magyar bajnok vagyok. Gratulálok mindenkinek, hogy ilyen nagyszerű versenyt hoztunk össze, mindenki keményen küzdött. Szerencsém is volt a fákkal, és valóban nem gondoltam, hogy ma a csúcsra érek, de nagyon boldog vagyok

– nyilatkozta Bozsó Zoltán a verseny után.

A Nemzeti Bajnokság előtt azt mondtam, hogy egy magasra rakott léc szeretnék lenni a fiatalok előtt, és örülök, hogy még mindig az lehetek. Boldog vagyok, hogy itt van az utánpótlás, de ismét bebizonyítottam, hogy számolni kell velem. Szeretem ezt a sportot, ezt az egész miliőt, ha nem szeretném, akkor 57 évesen már abbahagytam volna. De jól érzem magam a STIHL Timbersports családban

– fogalmazott Juhász István, aki természetesen gratulált Bozsó Zoltán második győzelméhez is.

Nem vagyok csalódott, ez benne van a versenyzésben. Ezt is meg kell tapasztalni, át kell élni. Szerettem volna győzni, de a Stock Saw-nál rontottam egy nagyot, amit ugyan némiképp javítottam, de végül a Springboard és a Hot Saw sem úgy jött össze, ahogy szerettem volna. Mostantól viszont a svédországi kvalifikációs versenyre koncentrálok, hogy kijuthassak a Világbajnokságra egyéniben is

– mondta Strúbel Bence.

Hamarosan összeáll a válogatott keret

A Nemzeti Bajnokságnak ezúttal is komoly tétje volt. A győzelem biztos bekerülést jelentett ugyanis a magyar válogatott keretbe, ami azt jelenti, hogy Bozsó Zoltán biztosan ott lehet Stuttgarti VB-n piros-fehér-zöld színekben. A további helyeket a VB versenyszámokat összesítve osztják majd ki, így vélhetően Strúbel Bence és Juhász István is utazhat Németországba. A negyedik, szabadkártyás hely pedig még kiadó. A nemzeti válogatott végleges összetételéről természetesen hamarosan beszámolunk.

Eredmény:

STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokság, 2023, Bábolna

 1. Bozsó Zoltán – 75
 2. Juhász István – 74
 3. Strúbel Bence – 72
 4. Juszkó Zsolt - 36
 5. Andráska Zoltán – 36
 6. Strúbel József – 34
 7. Szabó Péter – 33
 8. Pankotai Zoltán – 24
 9. Freschli Krisztián – 13
 10. Ollé Péter – 11
 11. Gyécsek Norbert – 4