Rekordot döntött a fakitermelés mértéke

2020-ban a fakitermelés elérte a rekordnak számító 80,4 millió köbmétert Németországban. Ez az érték az állam újraegyesítése óta nem volt olyan magas, mint tavaly - közölte az Agrofórum Online.
Rekordot döntött a fakitermelés mértéke
A fakitermelés szintjének jelentős növekedése a rovarfertőzés, főképp a szú miatt bekövetkezett erdőkárok következménye, amelyet az aszály és a hőség is segített.

A fakitermelés okai a következők voltak:

Rovarfertőzés: körülbelül 54 %(43,3 millió köbméter) Szél- és viharkárok: 13 % (10,2 millió köbméter) Aszály: 4% (3,1 millió köbméter) egyéb kár: 4% (3,5 millió köbméter) 2020-ban a teljes fakitermelésben a sérült fa aránya nagyjából 75 százalék volt. A sérült fa mennyisége és a teljes fakitermelésben tapasztalt részaránya soha nem volt ennyire magas – állapította meg a német Agrarheute agrárhíroldal. nemet_erdo_szu A sérült fa mennyiségén belül körülbelül 89 százalék (53,4 millió köbméter) a lucfenyő, a duglászfenyő és más tűlevelű fa. Különösen a lucfenyőt támadja meg a szú, amely az utóbbi években gyorsan elterjedt. A fenyő kivágását törvény korlátozta 2020-ban. A lucfenyő és a duglászfenyő, valamint más tűlevelű fafafajok aránya az összes fakitermelésben 77 százalék volt (62,2 millió köbméter). Ennek a csoportnak a megnövekedett kivágása már néhány éve tart, és tovább folytatódhat. (Gadóc György - Agrofórum Online)