Rókacsapdával ejtette el a védett madarakat

Mozgásérzékelő vadkamera rögzítette a hivatásos vadász természetkárosítását – írja a police.hu.  Az ügyében a nyomozást befejezték.

Rókacsapdával ejtette el a védett madarakat

A rendőrség tájékoztatása szerint Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tett feljelentést még 2021 évelején, miután a gerendási Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területén általuk kihelyezett vadkamerák illegális madárbefogásokat rögzítettek. A felvételeken jól látszott, hogy egy vadász egerészölyveket fogott be egy ládacsapdába, majd az elejtett madarak nyakára hurkot szorított, és egy bottal húzta ki őket, majd azokat magával vitte. Az esetek 2020 októberétől 2020. év végéig történtek, a videók alapján nyolc alkalommal.

A lefolytatott eljárásban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztály megállapította, a rókák befogására alkalmas nagyméretű ládacsapdákat a terület hivatásos vadásza helyezte ki az erdőben. Majd ahelyett, hogy a csapdába esett egerészölyveket elengedte volna, a madarakat fojtóhurok segítségével magával vitte. Az eszköz alkalmazásával a madaraknak sérülést okozhatott, s nem egy esetben az állat ettől el is pusztulhatott volna.

A csapdába esett madarak egerészölyvek (Buteo buteo), amik védett fajnak minősülnek, és egyedenként 25 000 forintos eszmei értékkel bírnak. A nyolc állat vonatkozásában ez 200 000 forint. A hivatásos vadász által elkövetett bűncselekmény természetkárosítás, aminek a büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés.   

Az 57 éves férfit a KR NNI környezeti bűnözés elleni nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki, vallomást tett, de a terhére rótt természetkárosítást nem ismerte el. Szabadlábon védekezik.

A KR NNI a hivatásos vadásszal szemben beszerzett minden olyan bizonyítékot, mely a férfi bűnösségét alátámasztja. A nyomozás befejezésével az iratokat vádemelési célból megküldte a Békéscsabai Járási Ügyészségnek.