Semjén Zsolt: a madármérgezés nem tűrhető, nem tolerálható

A 2022-es FeHoVa Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállításon a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítanak a természetvédelemre, azon belül is madarak védelmére. Erre a diorámák is felhívják a figyelmet, de Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke megnyitóbeszédében szintén részletesen foglalkozott a témával.
Semjén Zsolt: a madármérgezés nem tűrhető, nem tolerálható
"Ez nem tűrhető, nem tolerálható” - hangsúlyozta a tavaly kifejezetten nagy méreteket öltő ragadozómadár-mérgezésekkel kapcsolatban a KDNP-s politikus a FeHoVa nyitónapján. Mint fogalmazott: a Nemzeti Nyomozóiroda, az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet kéri a vadászokat és a tájegységi fővadászokat, hogy tegyenek meg mindent a mérgezések ellen. Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy 2021-ben sok védett és fokozottan védett madár pusztult el a tiltott módszer miatt, amit a szakmának véleménye szerint nem szabad tolerálnia. fehova_madarvedelem_1 Külön kitért a mérgezések miatt elpusztult, sétáltatott kutyákra, amelyeknél nagyon komoly érzelmi kérdést is jelent egy állat elvesztése. "Ezek a mérgek láncszerűen hatnak, és az emberéletre is rendkívül veszélyesek. A gondviselés különös kegye, hogy eddig nem vesztette életét senki" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Áramütésben pusztulnak a madarak

Sajnos, szintén örökzöld téma madárvédelmi szempontból az áramütések kérdése. Éves szinten nagy mennyiségű madár veszti életét a villanyoszlopokon, így nem meglepő, hogy kampányok is indultak azok szigetelésére. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület korábbi közleménye szerint hozzájuk 2020 januárjától 2021 májusáig 439 bejelentés érkezett 522 elhullott állatról. fehova_madarvedelem_2 Bugyi környékén egyébként a túzokok védelme érdekében az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft. csaknem 30 km légvezetéket cserélt le új, földkábeles áramhálózatra, amiről októberben tájékoztatták is a közvéleményt. A FeHoVa központi diorámája is ezt a témát boncolgatja rendkívül látványosan. Egy csonka villanyoszlopba "elhullott" gólya gabalyodott, lent a "földön" vörös vércse és egyéb ragadozó madarak. fehova_madarvedelem_4 Elképesztő madármérgezés Vélhetően szinte mindenki hallott a 2021-es turai madármérgezésről, amelyhez foghatót Magyarországon még sosem tapasztaltak a természetvédők. Erről részletes cikkünkben írtunk is. Ezt látva nem véletlen, hogy szakmai kommunikáció is erősödött a témában, ami mindenképpen áldásos. Az elképesztő természetvédelmi kár mellett ugyanis fontos megemlíteni, hogy a vadászok megítélését is jelentősen rontják a hasonló esetek. Gribek Dániel Fotó: Gribek Tímea (Erdő-Mező Online)