Térfigyelő kamerák és műholdképek segítségével szorítanák vissza az illegális fakivágásokat Romániában

A SUMAL 2 faanyag-nyomkövető rendszer fejlesztését jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki szerint ezáltal nyomon lehet majd követni az országban a faanyagok szállítását, illetve az erdők állapotát – írja a Krónika Online.

Térfigyelő kamerák és műholdképek segítségével szorítanák vissza az illegális fakivágásokat Romániában

Folytatjuk a munkát az illegális fakivágások megállításért. Teljeskörű megfigyelő és ellenőrzési rendszert építünk ki az erdészeti tevékenység nyomon követésére azért, hogy teljes képet kapjunk az erdeink állapotáról

– idézte a tárcavezetőt az RMDSZ pénteki közleménye. Mint írták, a kormány jóváhagyta a SUMAL 2 fejlesztését célzó 46 millió eurós beruházást.

Ezáltal nyomon tudjuk követni erdeink állapotát, és be tudjuk azonosítani az esetleges veszélynek kitett területeket

– közölte Tánczos Barna.

A közlemény rámutat: a videókamerás rendszert összekapcsolják a SUMAL 2 faanyag-nyomkövető rendszerrel, és az útadó-ellenőrző kamerákhoz hasonlóan riasztást generál majd illegális faanyagszállítmány esetén, ami által hatékonyabb lesz az ellenőrző szervek munkája.

Fotó: RMDSZ

A műholdfelvételek alapján ugyanakkor időszakosan azonosítani lehet majd az erdei növényzetben a hiányos területeket, és ezeket elemezve és összevetve a jogszerű fakitermelésre vonatkozó adatokkal, valamint a természeti katasztrófák által érintett területekkel, lehetőség lesz az illegális fakitermelés vagy éghajlatváltozás által veszélyeztetett területek beazonosítására. A műholdfelvételek fejlett térinformatikai elemzési platformjának, a riasztások helyszíni ellenőrzésére szolgáló mobilalkalmazásnak és egy webGIS portál kifejlesztésének célja az, hogy lehetővé tegye az erdőállományban bekövetkező változások automatikus észlelését, eltérés esetén riasztások generálását, automatikus adatcserét más rendszerekkel és intézményekkel, automatikus térképek készítését az erdőállományban bekövetkezett változásokról. Mindez havonta frissített műholdképek alapján lesz lehetséges – áll a közleményben. Az integrált erdőfelügyelei informatikai rendszer kiépítése a helyreállítási alap digitalizációs fejezetének részeként valósul meg 2024 végéig.