Tóth István lett az év erdőgazdálkodója

Tóth István lett a 2022-es év erdőgazdálkodója. A Kaszóban kerületvezető erdészként is dolgozó szakember korábban a „Kaszó legjobb erdésze” címet is elnyerte, napjainkban a Gyékényesi Mezőgazdasági Rt. vezérigazgatója.

Tóth István lett az év erdőgazdálkodója

Tóth István bemutatása:

Gyermekkorában már lehetősége volt látogatni, és megismerni a Csurgó kör-nyéki erdőket, halastavakat és mezőket. Édesapja az erdőgazdaság fűrészüzemében dolgozott műszakvezetőként, ahol elsődleges feladata a rönkféleségek felvétele és osztályozása volt, ezáltal már korán megismerhette a főbb fafajokat. Nemcsak a növények érdekelték, hanem az állatvilág is, ismerte az erdő vadjait, és a háztájiban a háziállatok közül mindig volt otthon disznó, szarvasmarha és majorság is.

Szülőként büszke lehet gyermekeire, leánya erdőmérnöki diplomát szerzett, nagyobbik fia vadászati tevékenységet végez, kisebbik fia pedig mostanság szerez erdész végzettséget, ott, ahol édesapja is. Így a gyerekek apjuk nyomdokaiba léphetnek, hiszen ő szintén Szőcsénypusztán végzett erdésztechnikusként. A középiskola befejezése előtt kipróbálta magát a fakitermelő brigádokban és az erdőművelő asszonyok között. Gyakornoki évei után, 1984-ben kerületvezető erdész kinevezést kapott Kaszóban, ahol kiválóan végezte a rábízott feladatokat. Erdőfelújításai kiemelkedőek és sikeresek voltak, amelyeket ma már a rudas korú tölgyerdők bizonyítanak a legjobban. Rátermettségét igazolta, hogy egymást követő három évben a „Kaszó legjobb erdésze” címet is elnyerte, így a vándor-serleg ma is nappaliját díszíti. A z erdészkerület mellett megbízták szállítási fel-adatokkal is, valamint a fűrészüzemben a hatékonyság növelését célzó rönk mi-nősítéssel.

A magánosítás időszakában törekedett a térség termőföldjeinek megvásárlására. Beletanult a halgazdálkodásba , ma már több, mint 200 hektár vízfelületen termel halat. A szántók esetében a család tulajdonába került területekből mint-egy 300 ha-on végez növénytermesztést. Nem ritka, hogy a munka dandárjában ma is a traktorban tölti az éjszakát szántással, vagy vetéssel. Az elmúlt 25 esztendőben a megbízásokkal együtt több, mint 500 ha-ral gyarapította Magyarország erdőterületét az erődtelepítési programon keresztül. Egyik legnagyobb erdőtelepítő országunkban. Ellátja a környékbeli erdőbirtokosságok szakirányítását és erdészeti munkáinak szakkivitelezését több, mint 1600 hektáron. Az erdő-felújításokhoz és erdőtelepítésekhez szükséges szaporító anyagot engedélyes csemetekertjében állítja elő.

2007-ben vadászati jogot szerzett, és ma már a vadászterület ékessége a közel 300 ha-os vadaskert, ahol az erdők nem sinylették meg a vad jelenlétét.

Az elmúlt években az erdőgazdálkodás mellett erősítette a mezőgazdasági tevékenységét, nagy kapacitású tárolót és szárítót üzemeltet a család segítségével. A növénytermesztés napjainkban ma már az 1200 hektárt is meghaladja. Jelenleg a Gyékényesi Mezőgazdasági Rt. vezérigazgatója.

Erdész alapvégzettséggel szinte a mezőgazdaság minden szektorában kiválóan teljesített, és korát meghazudtolóan ma is teljesít. Életét végigkíséri a társadalmi szerepvállalás, a jótékonykodás. Hívő emberként a Csurgói Evangélikus Közösség Presbitériumának tagja. A sportot kedveli és látogatja is, így kiemelkedő támogatója a csurgói kézilabda csapatnak. A térség szinte minden sportrendezvényét segíti. Az önkormányzatok megkeresésére a rendezvényekhez rendszeresen hozzájárul vadhússal és egyéb juttatásokkal. A kérésekre nem szokott, és nem is tud nemet mondani.

A bemutatás forrása >>>