Új erdészeti erdei iskola és tanösvény készült el - ezúttal a Gemenc Zrt.-nél

Átadták a Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei Iskolát a hozzá kapcsolódó tanösvénnyel. Az Érsekhalma külterületén található és a Gemenc Zrt. kezelésében lévő majorság épületegyüttese új funkciókkal bővült.
Új erdészeti erdei iskola és tanösvény készült el - ezúttal a Gemenc Zrt.-nél
Az Agrárminisztérium 100 millió forintos támogatásából megvalósult beruházás nemcsak a régió iskolásai számára biztosít magas szintű természetvédelmi szemléletformálást, hanem egyben olyan ökoturisztikai célpont is, amely a pihenni vágyók számára kínál új lehetőséget Bács-Kiskun megyében. gemenc_erdei_iskola_1 Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára avatóbeszédében elmondta: ”Üzenetértékű, hogy az Erdők Hetét új erdei iskola avatásával ünnepeljük a Dél-alföldi térségben. Kifejezi azt az elkötelezettséget, amit az Agrárminisztérium az erdőterület megőrzése, növelése és az erdőkkel kapcsolatos ismeretterjesztés területén képvisel. Az elmúlt 10 évben kétszer annyi iskolás gyereket fogadtak az állami és magán erdőgazdaságok erdei iskolái, így tavaly már 90 ezer gyerek vett részt a fenntartható gazdálkodást bemutató programokon. Az új intézmény olyan régióban mutatja be a fák fontosságát, ahol erdők nélkül az elsivatagosodás problémájával kellene küzdeni.” „Nekünk, akik itt élünk a Gemenci erdő szomszédságában a mindennapi életünk része az a csodálatos természeti környezet, amely körülvesz bennünket! Megtanultuk óvni, védeni ezt az értéket a mindennapokban! Tudjuk, hogy ’Az ember nem uralkodik a természeten, hanem inkább függ tőle.’ Fontos azonban, hogy gyermekeink, unokáink is megtanulják tisztelni ezt a páratlan értéket, és a hozzánk látogatók is megismerjék ezt a csodát!” – emelte ki beszédében Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője. gemenc_erdei_iskola_3 Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta: „A Gemenc Zrt. számára fontos, hogy a felnövekvő nemzedék minél pontosabb információkat kapjon a természetről, a természet gyakorlati védelmének lehetőségeiről. A Föld ökoszisztémájának és így erdeink megvédése akkor lesz eredményes, ha helyben cselekszünk. Többek között erről kapnak majd gyakorlati ismereteket a Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei Iskolába ellátogató diákok.”

Erdészeti erdei iskola

A Hajósszentgyörgyi Vendégház szomszédságában elhelyezkedő, használaton kívüli, felújításra szoruló, hozzávetőlegesen 500 m2 alapterületű, évtizedekkel ezelőtt munkásszállásként és irodaként működő épület teljes körű átalakításával és megújításával alakította ki az erdei iskolát. gemenc_erdei_iskola_2 Az épület méretei lehetővé tették az erdei iskolai tanterem, étkező, tálaló, szociális helyiségek, valamint az épület működtetéséhez szükséges kiegészítő helyiségek kialakítását.

Bemutatkozik Illancs

A Kiskunság déli végén található kistájat nagyjából a Baja-Jánoshalma-Kiskunhalas városokat összekötő út, a Duna-völgyi-főcsatorna Bajától Hajósig húzódó szakasza és a Császártöltés-Kiskunhalas helységek közötti út határolja. Legmagasabb pontja és egyben a Duna-Tisza közének legmagasabb pontja is a Rém közelében fekvő Ólom-hegy 172 méterrel. gemenc_erdei_iskola_4 Ez az egyik legváltozatosabb alföldi, homokhátsági vidék, nagy kiterjedésű erdők közé beékelődött pusztákkal, mezőgazdasági területekkel. A jellegzetes homokpuszta- és gyeptakaró társulások sajátos egyvelege alakult itt ki, tájképformálóak az előzőeket tagoló borókás-galagonyás fehérnyarasok. Ezt a különleges növény- és állattársulást mutatja be a beruházás részeként elkészült tanösvény is.

Új turisztikai célpont és további fejlesztési irányok

Az új fejlesztés az Országos Kékkör Alföldi Kéktúra szakaszának közvetlen környezetében található, így kiemelt turisztikai célponttá válhat. Az erdei iskola épülete és a majorságban található épületek lehetőséget teremtenek arra, hogy a későbbiekben lovasturisztikai fejlesztések (erdei lovas pálya kialakítása) is megvalósulhassanak. (Gemenc Zrt.)