Új nemzeti rekord és bajnoki cím Strúbel Bence neve mellett (+KÉPEK)

Új nemzeti rekordot is beállítva, magabiztos versenyzéssel, a Mátra Kupa után első hivatalos versenyén is győzni tudott a mindössze 20 éves Strúbel Bence a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságban. Szeptember 24-én, a budakeszi Szilfa-tisztáson ráadásul édesapjával állhatott egy dobogón, ami nagy álmuk volt. Strúbel József Dedi harmadikként végzett, míg a második a hétszeres magyar bajnok, az eredményhirdetésen könnyeivel küszködő, 56 éves Juhász István lett.

Új nemzeti rekord és bajnoki cím Strúbel Bence neve mellett (+KÉPEK)

TELJES KÉPGALÉRIA A STIHL TIMBERSPORTS NEMZETI BAJNOKSÁGRÓL >>>

11 versenyző, 3 versenyszám

Két hiányzóval rendezték meg a 2022-es STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot szeptember 24-én, a budakeszi határában fekvő Szilfa-tisztáson, ahol 11 sportfavágó ragadott fejszét és fűrészt, hogy bizonyítsa rátermettségét, tudását és erejét. Pankotai Zoltán miskolci tűzoltó ezúttal munka közben szerzett könyöksérülése miatt, az egyszeres magyar válogatott Bozsó Zoltán Zoka pedig koronavírus-fertőzés okán nem lehetett ott a végül 11 fős mezőnyben.

A kora délutáni első fordulóban Szabó Péter, Ollé Péter, Szabó András, Bakó András, Freschli Krisztián, Andráska Zoltán, Hamvasi Ferenc, Strúbel József Dedi, Juszkó Zsolt, Strúbel Bence és Juhász István három versenyszámban csapott össze, hogy kiderüljön, ki juthat tovább a bajnokság második részébe. Ott ugyanis már csak a legjobb 8 sportfavágó teljesíthette az embert próbáló feladatokat.

Új magyar rekord motorfűrésszel

A megmérettetés az Underhand Chop versenyszámmal indult, ami során fejszével egy fekvő rönköt kellett kettéhasítaniuk a versenyzőknek. Ezt követően még Hamvasi Ferenc állt az első helyen 34,19-es idejével, de a motorfűrészes Stock Saw végére Strúbel Bence vette át a vezetést, hiszen a leggyorsabban neki sikerült levágnia a két korongot - ráadásul 10,75-ös idejével új nemzeti rekordot állított be.  A 20 éves versenyző ezt követően az álló rönkhasításnál is legyőzte a teljes mezőnyt, így az első fordulót az élen zárta. Eközben a szokásosnál is több DQ gyűlt össze, a három versenyszámban összesen 8 darab nulla pontos eredmény született, ami sok szempontból megkavarta a mezőny hátsó szekcióját.

Az első forduló végére tehát összeállt a második blokk mezőnye, és végül a sérüléssel bajlódó Ollé Péternek, valamint Szabó Andrásnak, és a helyi, Budakeszin élő versenyzőnek, Freschli Krisztiánnak kellett búcsút intenie a végig rendkívül jó hangulatot teremtő közönségnek. Strúbel Bence első helyen várta a folytatást, mögötte Andráska Zoltán, Strúbel József Dedi, Juhász István, Juszkó Zsolt, Bakó András, Hamvasi Ferenc, Szabó Péter sorrend alakult ki.

Érdekesség, hogy a hétszeres magyar bajnok három versenyszám után még a negyedik helyen állt, és érdemes kiemelni Szabó Pétert is, aki élete második versenyén, első hivatalos megmérettetésén beférhetett a legjobb nyolc közé.

Fejszék és fűrészek

A folytatásban a Single Buck versenyszám következett, ahol Strúbel Bence az első helyet szerezte meg a Tuatai kézifűrésszel, folytatva ezzel menetelését. A 1845-ös idő újabb nemzeti csúcsot jelentett. (Lényeges megjegyezni, hogy korábban a Single Buck versenyszámot segítővel kellett végezni, úgy pedig 14,92-es idejével Juhász István maradt a hazai csúcstartó. Strúbel Bence a segítő nélküli fűrészelésben lett magyar csúcstartó.)

A STIHL Timbersports versenyszámok királynőjeként a SpringBoard következett, ami rendszeresen megrostálja a magyar mezőnyt. Így volt ez 2022-ben is, hiszen a nyolc versenyző fele nem tudta a 2,5 perces szintidő alatt ketté hasítani a nyárfa rönköt két méter magasban. DQ került Andráska Zoltán, Hamvasi Ferenc, Bakó András és Szabó Péter neve mellé is, míg a leggyorsabb 1:37,20-as idővel Juhász István lett. Strúbel Bence 2 perc alatt, míg Strúbel József Dedi és Juszkó Zsolt 2 perc felett teljesítette a feladatot. A 32 éves sportfavágó csóválta is a fejét, de az igazi bosszankodás részéről csak ezután jött...

A harmadik, egyben utolsó fordulóra a legjobb hat versenyző állhatott fel, Szabó Péter és Bakó András tehát búcsúzott, míg Stúrbel Bence Juhász Istvánnal, Strúbel József Dedi Juszkó Zsolttal, Andráska Zoltán pedig Hamvasi Ferenccel csaphatott össze a leghangosabb és talán legnehezebb versenyszámban: a Hot Saw-ban. Az épített, 60-70 lóerős motorfűrésszel három korongot kellett levágnia a sportfavágóknak, méghozzá alig néhány másodperc alatt. A pontok itt már háromszorozva kerültek be az összesített táblázatba, ahogy korábban a második fordulóban megszerzettek is duplázódtak.

Ezúttal nem sikerült megbirkóznia a feladattal Hamvasi Ferencnek, Andráska Zoltánnak és Juszkó Zsoltnak sem, a legjobb időeredményt pedig ebben a versenyszámban Juhász István könyvelhette el 10,05-tel, míg Strúbel József Dedi a második legtöbb pontot szerezhette a fináléban 13,28-nyal. Fia, Strúbel Bence 13,32-es eredményével is bebiztosította győzelmét.

Strúbel Bence megszerezte első bajnoki címét

A 2022-es STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot fantasztikus teljesítménnyel a 20 éves Strúbel Bence nyerte meg, míg a második a hétszeres magyar bajnok, a hazai sportfavágás élő legendája, Juhász István lett. Harmadik helyen álmát valóra váltva Strúbel József Dedi állhatott fel a dobogó alsó fokára. Negyedik végül Juszkó Zsolt lett, így nem sikerült javítania 2021-es harmadik helyén.

Strúbel Bence:

Örülök, hogy megszereztem az első helyet, főleg, hogy édesapám is felállhatott a dobogóra, ami nagy álma volt. Ez most valóra vált. Azt érzem, hogy a fejszés versenyszámokon rengeteget kell még javítanom. Bár szerintem ma egy kicsit keményebb volt a fa, mint máskor, mert a hazai edzéseken is kevesebb ütésből, sokkal gyorsabban tudtuk elvágni a rönköket. Számomra még az is nehéz, hogy igazán nem vagyok hozzászokva a versenyhelyzetekhez. Erre az évi 1-2 alkalom nem elég. A Stock Saw esetében egyébként most is meglepődtem azon, hogy sikerült a leggyorsabbnak lennem, ahogy a parádi Mátra Kupán, a Martin Komarek emlékversenyen is.

Juhász István

Először is gratulálni szeretnék minden résztvevőnek, különösen Bencének. Természetes, hogy el kellett jönnie a generációváltásnak. 11 évvel ezelőtt éppen itt, a Szilfa-tisztáson indítottam el a magyar STIHL Timbersports csapatot nemzetközi útjára, és most 56 évesen még mindig a dobogón állhatok. Azt gondolom, hogy nem kell szégyenkeznem az elmúlt években elért eredményeimért, és most örömmel látom, hogy jönnek a fiatalok, van utánpótlás. Ez az élet rendje. Elérzékenyültem az eredményhirdetésnél, mert mindez eszembe jutott, ami mellett rám is hatott, hogy Dedi álma teljesülhetett, és együtt állhatott a fiával a dobogón. Szerencsésnek érzem magamat, hogy én lehettem ott velük második helyezettként ennél az eseménynél.

Strúbel József Dedi:

Többször is elmondtam, hogy nekem az egyik legnagyobb álmom az, hogy Bencével egy dobogón állhassak. 53 éves vagyok, és világos, hogy a Timbersports már nem az én sportom lesz. Úgy szerettem volna befejezni, hogy a fiam mellett még ott állhassak. Ma ez megtörtént. Nyilván érzem, hogy a csapattársaim is hozzájárultak ehhez a dobogós harmadik helyhez, hiszen például Juszkó Zsolt két versenyszámban is DQ-zott, de ez hozzátartozik a versenyhez. Velem is megtörtént már nem egyszer, hogy helyettem végül más került a dobogóra, mert hiába álltam jobban, a Hot Saw-nál végül hibáztam, és magam miatt hátrébb csúsztam. Ilyen a verseny, és ebből most én jöttem ki jobban. Bencével egyébként sokat edzünk otthon, és ilyenkor mindig van egy kis verseny közöttünk, főleg a Springboardban. Ez annyiból jó, hogy húzzuk egymást. Én húzóerő vagyok neki, nekem pedig ő. Valószínűnek tartom, hogy talán már nem is versenyeznék, ha Bence nem lenne itt. De végül mindig folytatom. Még, még, még, majd most befejezem, de inkább mégis folytatom… és közben telnek az évek. Én pedig még mindig itt vagyok.

STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokság 2022

 1. Strúbel Bence
 2. Juhász István
 3. Strúbel József Dedi
 4. Juszkó Zsolt
 5. Andráska Zoltán
 6. Hamvasi Ferenc
 7. Bakó András
 8. Szabó Péter
 9. Freschli Krisztián
 10. Szabó András
 11. Ollé Péter

A STIHL Timbersports Világbajnokságot, ahol a magyar csapatnak is drukkolhatunk, 2022. október 28-án és 29-án rendezik meg Svédországban, Göteborgban. Az egyéni és csapatversenyeket a széria hivatalos felületein nyomon lehet majd követni.

Gribek Dániel

Fotó: Gribek Tímea

(Erdő-Mező Online)