Keresési találatok erre a cimkére: erdő

Mentik a vadállományt a gemenci erdőben

A Duna vízgyűjtő területén rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék rendkívüli árvízi helyzetet okoz a Dunán. A társaság erdőlátogatási tilalmat rendelt el 2024. szeptember 18-tól határozatlan időtartamra a közvetlen életveszély elhárítása és a vad védelme érdekében. A tiltás a teljes Gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén, a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik.

Tovább >>>

Videón a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének legjobb pillanatai

Szeptember 7-én visszatért Bábolnára a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság. Császár, Ásotthalom, Gödöllő, Keszeg, Somogyszob és Bükkzsérc regionális küzdelmeiből egy gárda híján 5-5 csapat, valamint két tartalékos gárda rántotta be a motorfűrészeket a nyolc pálya egyikén, illetve szerelt a színpadon az egész napos esemény során. Nézd meg videós beszámolónkat a versenyről!

Tovább >>>

Hamarosan kezdődik a repülőgépes rókavakcinázás

Az idei év őszén is folytatódik a rókák veszettség elleni immunizálása, valamint ezzel párhuzamosan az ebzárlat és a legeltetési tilalom bevezetése sem marad el az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2024. október 5-től veszi kezdetét Magyarország déli és keleti vármegyéiben.

Tovább >>>

Kétszeres STIHL Timbersports magyar bajnok lett Strúbel Bence

Egyelőre teljesen legyőzhetetlen a Mátrában Strúbel Bence, hiszen a Martin Komárek Emlékversenyek után ezúttal a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot is megnyerte szeptember 14-én. A rendkívül ködös, hűvös időben szoros csatákat és izgalmas pillanatokat hozott a mátraházai megmérettetés, még az utolsó előtti pillanatban is fordulhatott volna az sorrend az élen, de végül Bozsó Zoltán Zoka lett a második, Hamvasi Ferenc pedig a harmadik.

Tovább >>>

Két év után ismét dobogón a Délbükk 100+ csapat - Hatalmas csatát hozott a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntője

Hat regionális forduló után szeptember 7-én végül 31 csapat küzdött meg egymással a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjében, Bábolnán. Az előzetesen is kifejezetten izgalmas versenyt ígérő összecsapás végül az Északerdő-DÉLBÜKK 100+ csapat győzelmével zárult, a dobogós helyezés pedig néhány ponton múlt több gárdának is.

Tovább >>>

Délbükk 100+ győzelem, új női sportfavágó - Videón a döntő előtti utolsó forduló

Megérkezett videós beszámolónk a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság bükkzsérci fordulójáról.

Tovább >>>

Szombaton az utolsó regionális megmérettetésen küzdenek meg a fakitermelő csapatok

Szeptember 31-én, szombaton hagyományos helyszínen, Bükkzsércen folytatódik a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság.

Tovább >>>

Magánerdősök, figyelem! Fontos határidő!

Erdőtulajdonosokat, erdőhasználókat érintő hír, hogy a közeli napokban lejár egy többször meghosszabbított határidő, amelynek az elmulasztása nagyban meghatározhatja az érintett erdő további hasznosítási lehetőségeit.

Tovább >>>

NAK: segítség a vadkárkezelésben

A vadkár az ország több térségében szinte általánosan, más térségeiben lokálisan a mező- és erdőgazdálkodás egyik kiemelt hátráltató tényezőjévé vált. A NAK igyekszik ezen a helyzeten változtatni, többek között azzal, hogy az érintett gazdálkodók részére széles körű tájékoztatást, és különféle szolgáltatásokat biztosít a tábla-, valamint erdőrészlet szintű vadkár sikeres megelőzésére, a kárigények eredményes érvényesítésére.

Tovább >>>

Részletesen mutatja be a KAP erdészeti támogatásokat a NAK új kiadványa

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiadványt állított össze a „KAP-RD34-1-24 Erdőterületeknek nyújtott NATURA 2000 kompenzációs kifizetések” támogatásról. A 10 oldalas tájékoztató elsősorban az erdőgazdálkodóknak erdőtulajdonosoknak szól, de emellett hasznos információforrás az erdészeti szakembereknek – szakirányítóknak, szaktanácsadóknak – is.

Tovább >>>

Illegálisan lerakott hulladéktól tisztították meg a tájat az erdészek

A Nyírerdő Zrt. kiemelt figyelmet fordít az erdőterületein fellelhető, olykor nagyobb mennyiségű, illegálisan elhelyezett hulladékkupacok eltávolítására.

Tovább >>>

Emberi felelőltlenség okozta a méhlegelő-erdő vesztét

Alig pár évig növekedhetett a Gyulaj Zrt. területén az a méhlegelő-erdő, mely a napokban vélhetőleg egy eldobott, égő cigarettacsikk miatt teljesen leégett.

Tovább >>>

Kutatás: az öreg erdők szénmegkötése sokkal nagyobb, mint korábban gondolták

Magyar ökológusok is részt vettek annak a tanulmánynak az elkészítésében, amely kimutatta, hogy az európai őserdők, öreg erdők szénmegkötése sokkal nagyobb, mint korábban gondolták. Európa erdői akár évi 309 megatonna szén-dioxidot is meg tudnának kötni, ha hagynák azokat visszavadulni.

Tovább >>>

Online képzés indul erdészeti szakirányítók számára

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képzést és fórumot szervez a KAP ST keretében meghirdetett két olyan pályázatról, melyek támogatási kérelmeinek első beadására 2024. szeptember 4-től kerülhet sor. Az esemény a jogosult erdészeti szakszemélyzet képzési rendszerében választható kiegészítő képzésként akkreditálásra került.

Tovább >>>

A tókákban visszatartott víz megőrzéséért sokat tesznek a Gyulaj Zrt. terüeltein

A rekkenő hőségben és szárazságban is végzik a vad itatását a Gyulaj Zrt. területein, mely segítségével a vadfajok mellett egyúttal számos védett- és fokozottan védett madár, hüllő, kétéltű és rovar életfeltételeit is fenntartják, a kis itató gödrök, tavacskák oázisszerű életterekként működnek a természetben.

Tovább >>>

<< < 2. / 356. oldal > >>