Környezetvédelmi és pedagógusnapi díjakat adott át Fazekas Sándor

Több mint hatvan, saját szakterületén kiváló munkát végző szakember tevékenységét díjazta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap alkalmából a tárcánál kedden tartott ünnepségen.
Környezetvédelmi és pedagógusnapi díjakat adott át Fazekas Sándor
A miniszter kiemelte: napjainkra erősen megcsappantak Földünk erőforrás-készletei, és az emberiség jelentősen igénybe veszi a bolygó eltartó képességét, ezért évről-évre egyre nagyobb jelentősége van a környezetvédelemnek. A körforgásos gazdaság elveit követve azonban jelentős lépéseket tehetnek az emberek a fenntarthatóság megvalósításáért - fűzte hozzá.

A körforgásos gazdaságban a hulladék szinte 100 százalékosan hasznosul. A biológiai, illetve technikai alkotórészek nem keverednek, hanem minőségi veszteség nélkül visszakerülnek a biológiai és gazdasági körfolyamatokba. A körforgásos gazdaság egy olyan komplex új szemlélet és szabályozási célirány, amelynek megvalósításához társadalmi összefogás szükséges - ismertette a miniszter.

20170606_PEL_8401

Fazekas Sándor emlékeztetett, hogy tavaly a tárcához tartozó munkatársak több mint huszonegyezer, természet iránt érdeklődő tanulót, pedagógust és családot szólítottak meg rendezvényekkel, foglalkozásokkal, előadásokkal. Így például mintegy hatezer pályamunkát küldtek be a gyerekek a Vadonleső program pályázataira. Emellett az Ökoiskola program segítségével még több oktatási intézmény kapcsolódik majd be ebbe az országos tervekbe, ezzel is hozzájárulva egy környezettudatosabb Magyarország megteremtéséhez. 

20170606_PEL_9408

A miniszter rámutatott: Magyarországon az agrár- és élelmiszergazdaság további megerősítése elképzelhetetlen a megfelelő szakember-utánpótlás biztosítása nélkül. Az ágazat hazai és nemzetközi versenyképessége ugyanis nagymértékben függ a szakképzés minőségétől. Felidézte: a minisztérium fenntartásában jelenleg 48 agrár-szakképző iskola működik – 63 helyszínen –több mint 22 ezer diákkal és közel 3000 pedagógus oktatóval. Az elmúlt években az intézményeket egy összefüggő, egymást kiegészíteni képes, komplex agrár-szakképző hálózattá fejlesztette a tárca. 

20170606_PEL_9446

Jelentős előrelépésnek nevezte a miniszter, hogy átalakult a képzési szerkezet, amelynek egyik fő célkitűzése az volt, hogy a hasznos mezőgazdasági tudást adó szakképesítések oktatása fejlődjön és erősödjön. A tartalmi és szerkezeti módosításokon túl összességében 15 szakképesítéssel bővült a mezőgazdasági képzések száma, melyek oktatása már ettől a tanévtől elkezdődött - mondta Fazekas Sándor. 

A Környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap alkalmából összesen 68-an vehettek át kitüntetést a Földművelésügyi Minisztériumban, köztük négy kommunikációs szakembert, illetve szerkesztőséget ismertek el Zöld toll díjjal.

(FM) erdomezolike